shoplifters__9

ElokuvaKirjoittanut Kaisu Tervonen

Shoplifters – Perhesalaisuuksia

Lukuaika: < 1 minuutti

Shoplifters – Perhesalaisuuksia

Kore-eda Hirokazu

☆☆☆☆☆

Kore-eda Hirokazu on vähäeleisen perhedraaman nykymestari, jolle voi hakea esikuvia niin japanilaisesta elokuvahistoriasta kuin italialaisesta neorealismistakin. Hänen tuorein elokuvansa Shoplifters – Perhesalaisuuksia voitti Cannesin pääpalkinnon palmun. Suomalaisissa elokuvateattereissa pyörivät aikoinaan myös hänen edelliset perhedraamansa Isänsä poika (2013) ja Siskokset (2015), erinomaisia nekin.

Shoplifters kuvaa perhettä jossain Tokion laitamilla. Isä käy rakennustöissä, kun niitä on, ja äitikin tuo pientä palkkaa kotiin. Pääasiallinen tulonlähde on kuitenkin isoäidin eläke, jonka pienuutta paikataan myymälävarkauksilla. Ruokittavia suita tulee lisää, kun perheen isä ja poika pelastavat kylmällä parvekkeella leikkivän pikkutytön. Uudessa perheessään tyttö oppii niin varkauksista kuin rakkaudesta.

Auteur katsoo hahmojaan lämmöllä mutta realistisin kuvin ja liikoja romantisoimatta: perheessä ei kuiskutella sivistyssanoja ja silitellä päätä vaan eletään sotkuista arkea, jossa on sydän mukana. Draaman yllättävät juonenkäänteet vain tukevat elokuvan väittämää siitä, ettei moraalinen ja hyvä elämä hajoa pieniin huijauksiin.