ElokuvaKirjoittanut Tuomas Rantanen

Spede-elokuva kertoo julkisuudesta tutun tarinan itsekeskeisestä koomikosta

Lukuaika: < 1 minuutti

Spede-elokuva kertoo julkisuudesta tutun tarinan itsekeskeisestä koomikosta

Spede

Aleksi Delikouras

Ensi-ilta 29.9.

★★★

Spede Pasanen (1930–2001) oli elokuvakäsikirjoittaja ja -tuottaja ja televisioviihteen pioneeri. Nykyään hänet muistetaan etenkin huumori- ja kisailuohjelmistaan sekä Vesa-Matti Loirin sketsihahmoon perustuneesta 20-osaisesta Uuno Turhapuro -elokuvasarjasta (1973–2004).

Julkisuudessa on viime aikoina käsitelty Pasasen persoonan vähemmän mairitteleviakin puolia. Myös Antti Heikkisen käsikirjoittaman ja Aleksi Delikouraksen ohjaaman elokuvan alusta asti käy ilmi, miten Pasanen (Riku Nieminen) pyrkii kyykyttämään puolisoaan, toimittajia ja työtovereitaan aina öykkärimäisyyteen asti. Lisäksi hän lähestyy työtovereitaan odotusten mukaan karkeasti tyypitellen: Ere Kokkonen (Joonas Nordman) on kunnianhimoinen kuumakalle, Simo Salminen (Mikko Töyssy) yksinkertainen mutta lojaali ja Loiri (Aku Sipola) kaikessa lahjakas.

Nykyään Suomessa tehdään paljon julkkisten elämänkertaelokuvia, joissa pikakelataan läpi lehdistä tutut tarinat. Draamallisesti Spede tarjoaa tuoreeksi (joskin laihaksi) selitykseksi nimihenkilönsä kunniankipeyteen ja kiivasteluun krooniseksi kasvaneen kuolemanpelon. Mielenkiintoiseen historian jaksoon liittyvänä – tosin liioitellunkin tupakansavuisena – epookkina elokuva on kiinnostavimmillaan ja sopii hyvin Ylen Rakastitko, Vesku? -kuunnelman rinnalla koettavaksi.