KirjallisuusKirjoittanut Antti Kurko

Sopimatonta sisältöä -kirja kertoo sosiaalisen median moderaattoreista, jotka somen pimeä puoli vie mennessään

Hollantilaiskirjailija Hanna Bervoetsin ensimmäinen suomennettu teos kommentoi terävästi somejättien taustalla olevaa eettistä moraalikoneistoa.

Lukuaika: 2 minuuttia

Sopimatonta sisältöä -kirja kertoo sosiaalisen median moderaattoreista, jotka somen pimeä puoli vie mennessään

Hanna Bervoets kuvattuna sinisessä paidassa katsoen kuvan oikeaan reunaan.
Hanna Bervoets. Kuva: Klaas Hendrik Slump

Veloissa rypevä Kayleigh vaihtaa työpaikkaa. Hänestä tulee ison someyhtiön moderaattori, jonka työnä on siivota palvelusta sinne ladattu kielletty sisältö. Uuden työn myötä Kayleighille muodostuu pian uudet sosiaaliset piirit ja vapaa-aika kuluu työkaverien kanssa ryypätessä läheisessä sporttibaarissa. Yhdessä vietetty aika tuo myös mukanaan romanssin työkaveri Sigridin kanssa. Elämä tuntuu olevan mallillaan mutta päivittäinen digitaalisen ryönän käsittely alkaa väistämättä vaikuttamaan työyhteisöön sekä Kayleighin rakkauselämään. Huumori muuttuu aluksi ronskiksi, sitten somen pimeämpi puoli vie osan mennessään. Yksi alkaa uskoa salaliittoteorioita, toisen omakuva vääristyy.

Kirja on vahvasti kiinni ajassa. Vietämme keskimäärin puolet valveillaoloajastamme tavalla tai toisella sosiaalisen median parissa. Hollantilaiskirjailija Hanna Bervoetsin ensimmäinen suomennettu teos, Sopimatonta sisältöä, kommentoi terävästi somejättien taustalla olevaa eettistä moraalikoneistoa. Uudelleen ja uudelleen palataan kysymykseen: ”Saako tämä sisältö jäädä alustalle?” Rajat ovat toisinaan selviä mutta useimmiten eivät. Naisen nänni: poistetaan. Kuoleman toivominen: riippuu kenen kuolemasta on kyse.

Ohessa käsitellään myös nykyajan työelämän nurjempia puolia, jotka tulevat esiin globaalin halpatyövoiman ja kuristavien tulostavoitteiden muodoissa. Kirjan keskeinen huomio kiinnittyy sietokykyymme ja siihen, miten sisällöt turruttavat meitä. Mitä enemmän ja useammin kohtaamme shokeeraavaa ja haitallista sisältöä, sitä vähemmän koemme sen ongelmaksi.

Hanna Bervoets: Sopimatonta sisältöä
Suomentanut Sanna van Leeuwen
Gummerus 2022
140s.