KirjallisuusKirjoittanut heikki savola

Sikamainen juttu

Lukuaika: < 1 minuutti

Sikamainen juttu

Sikafarmari

Kari Välimäki

☆☆☆

Kari Välimäen Sikafarmari  (Osuuskumma) on lennokas veijaritarina Kalevista, joka näkee elämänsä tilaisuuden – tai paremminkin sanottuna elämänsä pelastuksen Afrikassa. Vähän epämääräinen lähetyssaarnaaja-kehitysaputyö paljastuukin orjatyöksi, eikä Kalevin rahapula osoita minkäänlaisia helpottamisen merkkejä. Päinvastoin.

Afrikka on kuitenkin mahdollisuuksien maanosa. Veijaritarinassa mikään ei tietenkään mene odotusten mukaan. Ei edes suunnitelmien muuttuminen. Ennen pitkää Kalevi löytää uuden mahdollisuuden alkuasukaskylästä noitanaisen (Habika) apulaisena, ellei peräti sulhasena, ja kotvan kuluttua pariskunta pyörittääkin kukoistavaa sikabisnestä Suomessa.

Siinä välissä Kalevi ja Habika kehittävät uuden sikarodun ja elämyksellisen puutarhajuhlakulttuurin. Liiketoimet sujuvat hyvin ja uuden ajan sikojen menekki on kova. Mutta kova on ikävä Afrikkaankin ja sinnehän on palattava. Bisnekset jäävät siksi aikaa Kalevin kaverin Rasmuksen hoitoon, joka rahanhimossaan tekee uusia yritysjärjestelyjä. Siitähän tarinan kierrokset vain kasvavat.

Sikafarmari on rennolla otteella kirjoitettu mukaansa tempaava romaani, jossa kevyen ja vauhdikkaan tarinan takana on vakavampaakin asiaa. Kirja tarjoaa mm. yhden näkökulman kehitysyhteistyöhön ja globalisaatioon. Maaseudun ja koko Suomen (ja miksei koko maailman) kehittämiseksi Sikafarmari tarjoaa ohittamattoman vaihtoehdon: ilman ennakkoluulottomia ideoita ei pärjätä.

mainos