Pikkuteatteri2_CMYK

Esittävä taideKirjoittanut Tuomas Rantanen

Se ei ole sinun syysi

Lukuaika: < 1 minuutti

Se ei ole sinun syysi

Kilari

Amanda Palo & Olga Palo

Raiskauksen uhrin minuuden hajoamisesta kertova Kilari alkaa pimennetyn näyttämön äärellä lääkärityyliin luetulla masennusdiagnoosilla. Valojen syttyessä yleisöä tervehtii näyttelijä Amanda Palo, jonka omakohtaisista kokemuksista teoksessa on kyse.

Yleisön ja esittäjän katseiden ensi­kohtaamisen synnyttämä hetkellinen hämmennys on vilpitöntä ja todistaa teatteri-ilmaisun ja arjen epätyypillisestä törmäämisestä: tällä kertaa näyttelijällä ei ole liiemmin suojaa roolistaan. 

Olga Palon ohjaaman esityksen näyttämökuvaa hallitsee sänky, jonka kaikki masennusta omalla kohdallaan tai lähipiirissään kohdanneet tunnistavat sairaudenkuvan päänäyttämöksi. Siellä kulminoituvat univaikeudet ja yhtä lailla henkisen kuin fyysisen liikkeelle lähtemisen mahdottomuus.

Minuuden uudelleen kokoamiseen liittyvien arkisten haasteiden kuvaamisen rinnalla Palo ottaa välillä satiirisen luennoitsijan roolin ja avaa akateemisin maneerein raiskauksen käsittelyä klassisessa kuvataiteessa, populaarikulttuurissa ja kirkkoisien kirjoituksissa. 

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Esitys on itsessään enemmän osa selviytymisprosessia kuin pelkkä selviytymiskertomus. Tämä kirkastuu ajatukseen, että uhria piinaavaa häpeää voi poistaa kääntämällä häpeän tunne yhdessä pois uhrista. 

Älykkään dramaturgisen oivalluksen kautta yleisö johdatellaan puhekuorona kantamaan asiassa oma kortensa kekoon.

Amanda Palo & Olga Palo: Kilari

Esityksiä ainakin Lainsuojattomat-festivaalilla Porissa 4.9. ja Vanhassa Jukossa Lahdessa 1.11.