43267515955_525d9ac176_z

Esittävä taideKirjoittanut Tuula Sipilä

Loputon metamorfoosi

Lukuaika: < 1 minuutti

Loputon metamorfoosi

Tainaron

Leena Krohn, Essi Rossi

Suomen Kansallisteatteri

☆☆☆☆

Tainaron – postia toisesta kaupungista (1985) koostuu kirjeistä, joita kaupungista lähetetään tuntemattomalle vastaanottajalle. Kirjoittaja kokee olonsa vieraaksi kummallisessa ympäristössä, tuliperäisessä Tainaronissa. Hän kuvaa hyönteisiä, kasveja, illan valoa, kaupungin karttaa ja kukkuloita ja kuuntelee maailman radioasemia, jotka välittävät suhisevia ääniä universumin laidoilta.

Absurdien ötököiden maailmassa Kati Outinen ja Aino Venna ovat lavalla ainoita ihmisnäyttelijöitä, kanssanäyttelijät ja -eläjät kun ovat torakankokoisia, moottoroituja robottiolioita. Kombinaatio toimii! Esinemaailma, naamiointi ja puvustus yhdessä irtolehtinä lennähtelevien kirjekohtausten kanssa tekevät näytelmästä eräänlaisen ilmavan performanssin, jossa lajit kohtaavat toisensa. Upeaääninen Venna on yhtä aikaa sielukas chanson-laulaja ja iloinen menninkäinen, jonka läsnäolo ja musiikki tiivistää kudelman.

Tainaronissa kaikki liikkuu ja virtaa kuin luonnon loputon muodonmuutos. Yhden muuttuminen on nopeaa, toisen ankaraa työtä. Ja vaikka muutos on ainoa pysyvä olotila, juuri sitä meidän on vaikea hyväksyä. Olemme tottuneet tiettyyn pysyvyyteen, kuudennessa kirjeessä pohditaan.

Näytelmästä kuten kirjastakin olisi helppo todeta, että se on täysin käsittämätöntä. Mutta juoneton esitys itsessään välttää luokitteluja ja kategorioita ja siksi ymmärtäminen onkin turhaa. Ehkä voimme vain ihmetellä maailmaa, kääntää huomiomme itsestä muihin ja kysyä: Kuinka on laitasi?

mainos

ROOLEISSA Kati Outinen ja Aino Venna
Ohjaus Essi Rossi
Dramatisointi Iida Hämeen-Anttila ja Essi Rossi
Esitysdramaturgia Essi Rossi ja Iida Hämeen-Anttila
Lavastus ja valosuunnittelu Milla Martikainen
Videoiden suunnittelu ja toteutus Milla Martikainen ja Aino Venna
Pukusuunnittelu Auli Turtiainen
Musiikki Aino Venna
Äänisuunnittelu Pauli Riikonen
Naamioinnin suunnittelu Krista Karppinen
Robottien suunnittelu Iiro Tujula
Robottien rakennus Iiro Tujula ja Mikko Murtomaa