Suomenvenäläisen Dess Terentjevan (s. 1992) nuortenromaanissa Ihana hurmaavat spoken word -perinteestä ammentava ilmaisu, sateenkaariteema ja pirteä asenne. Jo kepeän söpö kansi houkuttelee tarttumaan teokseen. Tarina käsittelee viisaasti ihastumisen aiheuttamaa myllerrystä mielessä.
Ihana kuvaa nykyajan teinien maailmaa, jossa sukupuolten moninaisuus, seksuaaliset suuntautumiset ja erilaiset vähemmistöryhmät ovat luonteva osa elämää.
Säeromaani uppoaa varmaan niihinkin, jotka eivät yleensä välitä runoista, koska kerronta on tarinallista ja realistista. Teos on kirjoitettu yleiskielellä, mutta teinien kirjoitustyyli näkyy huutomerkkiriveinä, kapitaaleina ja argh!-huudahduksina.
Tapahtumat sijoittuvat Jyväskylään noin puolen vuoden ajalle. Päähenkilö Lilja on yhdeksäsluokkalainen tiedostava feministityttö, joka ihastuu helposti. Hänen uusin salainen ihastuksensa on hänen Instagramista löytämänsä 17-vuotias muunsukupuolinen aktivisti.
Lilja on ristinyt tämän sosiaalisesti taitavan, asioista välittävän ja hauskan henkilön Ihanaksi. Yllättäen Lilja kohtaa Ihanan, kun hänen isänsä kutsuu uuden venäläisen naisystävänsä kylään, ja tämän lapsi sattuu olemaan juuri Ihana.
Teos kuvaa vanhempien erilaista suhtautumista sateenkaarinuoreen. Panseksuaalin Liljan isä tukee tätä avoimesti, mutta Ihanan ennakkoluuloinen äiti ei ymmärrä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä. Kirja ottaa tiukasti kantaa sen puolesta, että syrjintää ja kiusaamista ei tule hyväksyä.
Romaani oli ehdolla lasten ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi.
Dess Terentjeva: Ihana
WSOY 2021 , 128 s.