KirjallisuusKirjoittanut Antti Kurko

Ilmastonmuutos, Trump, vanhemmuus – huolet täyttävät elämän Jenny Offillin romaanissa

Lukuaika: < 1 minuutti

Ilmastonmuutos, Trump, vanhemmuus – huolet täyttävät elämän Jenny Offillin romaanissa

Ilmastoja

Jenny Offill

Yhdysvaltalaisen Jenny Offillin kirjan Ilmastoja tapahtumat sijoittuvat Brooklynin hipsterialueelle. Tarinan päähenkilö Lizzie on kirjastonhoitaja, joka päätyy auttamaan suosittua ilmasto-podcastin pitäjää Sylviaa vastaamaan huolestuneiden kuuntelijoiden kysymyksiin. Ja niitähän riittää.

Ilmastoja käsittelee nykypäivän huolia, jotka ovat täyttäneet ihmisten elämän. Ilmastonmuutos ahdistaa, vanhemmuus on neuroottista suorittamista ja kansan kahtiajakautuminen vieroittaa ihmiset toisistaan. Väistämättömänä edessä avautuvan suurtuhon merkkejä näkyy kaikkialla. Donald Trump valitaan presidentiksi. Omenat tarvitset kylmiä talvia, mutta miten käy omenasatojen ilmaston lämmetessä? Rautakauppias haikailee vanhoja hyviä aikoja, jolloin Brooklynin väestörakenne ei ollut vielä muuttunut gentrifikaation myötä. Päähenkilö pohtii kenen seuraan kannattaa lyöttäytyä, kun pökäle osuu tuulettimeen: keistä tulee alfoja ja keistä beetoja?

Kirjassa luotu asetelma on ajankohtaisuudessaan kutkuttava. Offillin tyyli on persoonallinen sillä lyhyiden päiväkirjamaisten hetkien ja havaintojen varaan rakennettu tarina rikkoo perinteistä proosan rakennetta. Tässä valitettavasti on myös kirjan heikkous. Ohuen juonirakenteensa ja poukkoilevan kerrontansa vuoksi lukijan ajatukset alkavat harhailla ja henkilöhahmot jäävät valitettavan etäisiksi.

Jenny Offill
Ilmastoja
Suom. Marja Luoma
Gummerus 2020, 205 s.