KirjallisuusKirjoittanut Elisa Helenius

Saara Turunen kuvaa etäsuhteen iloja ja vaikeuksia kirjassaan Järjettömiä asioita

Lukuaika: < 1 minuutti

Saara Turunen kuvaa etäsuhteen iloja ja vaikeuksia kirjassaan Järjettömiä asioita

Saara Turusen (s. 1981) kolmas autofiktiivinen romaani Järjettömiä asioita haastaa miettimään parisuhdenormeja ja sitä, mitä pidämme elämässä tärkeänä.

Turunen omaksuu Teatterikorkeakoulussa dramaturgiaa opiskellessaan asenteen, että romanttisesta rakkaudesta kirjoittaminen on typerää ja pinnallista. 

Pitäisi kirjoittaa yhteiskunnallisista ja poliittisista aiheista, jos haluaa olla uskottava taiteilija. Turunen alkaa kuitenkin kyseenalaistaa oppimaansa asennetta, joka tuntuu tunkkaiselta ja ulkoapäin sanellulta. 

Minäkertoja tutustuu poikaystäväänsä ollessaan parikymppisenä opiskelijavaihdossa Barcelonassa. Vastakohdat vetoavat toisiinsa: kunnianhimoinen ja totinen suomalaistyttö ja tavallista elämää viettävä iloinen katalonialaismies. Kumpikaan ei halua muuttaa pois kotimaastaan, mutta ei myöskään erota. Suhde tuntuu yhtä aikaa järjettömältä ja ihanalta.   

Teos käsittelee kiinnostavia aiheita: rakkautta, kansainvälistä seurustelua, katalonialaista ja espanjalaista kulttuuria, taiteilijan elämää, lapsettomuutta, estyneisyyttä ja vakavaa sairastumista, kun miehen veli saa syövän. Soljuvasti etenevä romaani sisältää myös sitä arvostettua poliittisuutta, koska se kuvaa lähietäisyydeltä katalonialaisten itsenäistymispyrkimyksiä.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Saara Turunen: Järjettömiä asioita
Tammi 2021, 337 s.