Harri Andersson eli Proteus suunnitteli päättävänsä 26-vuotisen artisti- ja DJ-uransa jo vuonna 2020 spektaakkelimaiseen lopetuskeikkaan, mutta koronapandemia viivästytti tätäkin tapahtumaa. Välivuosina syntyi musiikillisen intohimon ja villisieluisuuden siivittämä elämäkerta Proteus-lavanimellä eletystä rocktähtimäisestä urasta, jossa ääneen pääsevät Anderssonin lisäksi perheenjäsenet ja ystävät.
Satoja valokuvia sisältävä teos valaisee artistin vinyyleiden, trackereiden ja C-kaseteille nauhoitettujen mixtapejen täyttämiä nuoruusvuosia, joista vartutaan BDSM-estetiikkaan, pyrotekniikkaan ja hillittömään energiaan pohjautuvia loputtomia keikkoja vetäväksi mohawk-päiseksi maailmantähdeksi.
Kirja on suomen- ja englanninkielinen, syystäkin. Maailmanmainetta niittänyt Proteus on tunnustettu, yhdessä Daruden kanssa, arvostetulla DJ Magin Top100 -listalla vuosina 2004 ja 2005. Tälle listalle eivät monet suomalaiset yllä. Anderssonin saavutukset jäivät kuitenkin siihen aikaan vaille merkittävämpää kotimaista mediahuomiota. Juuri tämän takia kirjalla on kulttuurihistoriallista painoarvoa, sillä se dokumentoi suomalaisen rave-kulttuurin historiaa tavalla, jota ei ole monesti nähty.
Viinanhuuruisen, luunmurtumien ja naamaan lähes kiinni sulaneiden lateksimaskien siivittämälle keikkaelämälle on tultava loppuunsa silloin, kun se ottaa enemmän kuin antaa. Joulukuussa viimeisen keikkansa vetävän Anderssonin teos on myös kaikkensa kulttuurille antaneen miehen uran päätöspuhe.
Proteus – 26 Years of Techno Riot. Omakustanne, 2022. 300 s.