KirjallisuusKirjoittanut Tuomas Rantanen

Heikki Herlinin kirja isästään Niklaksesta piirtää kuvaa surullisen hahmon miljardööristä

Lukuaika: < 1 minuutti

Heikki Herlinin kirja isästään Niklaksesta piirtää kuvaa surullisen hahmon miljardööristä

Niklas Herlin (1963–2017) oli Koneen omistajasuvun perijä, sijoittaja, kirjankustantaja ja tietokirjailija. Merkittävän osan työurastaan hän teki taloustoimittajana Kauppalehdessä, Suomen Kuvalehdessä ja Ilta-Sanomissa. Mediavaikuttajana hän toimi myös Teos-kustantamon ja Uusi Suomi -nettilehden perustajana sekä Alma Median yhtenä omistajana ja hallituksen jäsenenä.

Heikki Herlinin isästään kirjoittama elämäkerta esittelee nahkarotsissa ja cowboy-buutseissa kabinettien, kantabaarien ja Nizzassa sijaitsevan kakkosasuntonsa väliä kulkeneen oikeudentuntoisen, suorapuheisen ja ahdistuneen älykön, joka halusi olla kapinallisempi kuin hänen perityssä asemassaan oli lopulta vaikea toteuttaa.

Teos perustuu John Simonin paljon huomioita saaneeseen Koneen Ruhtinas: Pekka Herlinin elämä –teokseen (Otava, 2009), Niklas Herlinin omiin muistiinpanoihin ja kirjoittajan tekemiin lähipiirin haastatteluihin. Se ei peittele kohteensa itsekin eri yhteyksissä avaamia isätraumaa, erilaisia pelkoja ja alkoholin kurimusta.  Useita kertoja vieraillaan myös Niklas Herlinille tärkeässä USA:ssa, johon kirjan nimi viittaa.

Heikki Herlinillä ei ehkä ole sanan säilän heiluttajana isänsä kokemusta, mutta sen minkä hän tekstin nyansseissa häviää, hän voittaa tunteikkaalla vilpittömyydellä. Elämäkerta on arvokkaimmillaan juuri valottaessaan julkisuuden henkilön yksityistä elämänkärvistelyä sekä juron roolinsa takaa jakamaa aitoa myötätuntoa läheisiään ja muitakin ihmisiä kohtaan.

Heikki Herlin: Tuollapäin on highway

mainos

Teos, 2020, 240 s.