lucky_still_1

ElokuvaKirjoittanut Ilona Iida Simes

Lucky

Lukuaika: < 1 minuutti

Lucky

John Carroll Lynch

☆☆☆☆

Luckyn pääosaan ei voisi kuvitella ketään muuta kuin herkkäkasvoisen ja aistikkaan vähäilmeisen Harry Dean Stantonin (1926–2017). 

Päähenkilö Lucky elää yhdysvaltalaisessa erämaakylässä kaktusten keskellä ja on itsekin kuin kaktus: sitkeä, vähällä toimeen tuleva ja piikikäs. 

Howard-ystävän rooli on sekin näyttelijälleen eli David Lynchille räätälöity: Howard on buddhalainen hahmo, joka rakastaa maakilpikonnaansa niin paljon, että hyväksyy kilpikonnan halun etsiä itseään kodin ulkopuolella.

Kyläläiset nauttivat aamukahvinsa dinerissa ja istuvat iltaisin pienessä baarissa. Huuliharppu soi, eikä kulmakunnan suloinen rauha pienestä järky, kunnes Lucky joutuu eksistentiaalisen kriisin valtaan tiedostaessaan oman kuolevaisuutensa.

mainos

Lucky on tyylikäs ja taitavasti käsikirjoitettu timantti, joka jää mieleen päiväkausiksi. Se on zenbuddhalainen miete, koan: se esittää kysymyksen, johon vastaaminen vaatii meditoivaa pohdintaa.

Elokuvan alussa kilpikonna – filosofinen hahmo tämäkin – raahustaa pakoon sovinnaista maailmaa. Lopussa näemme taas kilpikonnan, kun ympyrä on sulkeutunut. Ehkä Luckykin hyväksyy elämän vääjäämättömän finaalin lähestyvän.