KirjallisuusKirjoittanut Santtu Paananen

Konfliktit avautuvat kohti sosiaalisesti ja ekologisesti kestävää tulevaisuutta

Lukuaika: < 1 minuutti

Konfliktit avautuvat kohti sosiaalisesti ja ekologisesti kestävää tulevaisuutta

Konflikti – Talous ja politiikka

Mikko Jakonen

Into Kustannus 2020, 392 s.

Konflikteja on ollut ja niitä tulee olemaan, niitä piilotellaan, ja ne ovat uudelleenrakentamista. Konflikti – Talous ja politiikka selittää yhteiskunnallisten konfliktien muotoja ja tarpeellisuutta. Konfliktit ovat kirjoittaja Mikko Jakosen mukaan kehittyvän ja demokraattisen politiikan edellytys.

Konfliktit luovat uutta, tuhoavat vanhaa ja kyseenalaistavat totuttuja toimintatapoja. Kapitalismin ja ilmastonmuutoksen ongelmat hoputtavat ihmiskuntaa keksimään uusia suuntia tulevaan. Konflikti kuvaa 2020-luvulle siirtyvää maailmaa ja Suomea tuoreella ja tarkkanäköisellä tavalla.

Jakosen mukaan 2020-luvulla poliittiset konfliktit avautuvat pääasiassa neljän ryhmittymän välille. Näitä ovat talouseliitit, epädemokraattiset valtiomahdit, antidemokraattinen äärioikeisto sekä demokraattiset, ekologiset ja tasa-arvoa ajavat yhteiskunnalliset toimijat.

Konfliktit esittäytyvät kirjassa olennaisena osana demokraattisen yhteiskunnan prosesseja. Ne eivät itsessään ole ratkaisuja, mutta ne rakentavat kirjoittajan mukaan toimintatilaa asioiden muuttamiselle. Konflikteja tulee aina olemaan, ja Jakonen painottaa konfliktien näkyviksi tekemistä sekä niiden järkevää käyttöä.

mainos

Yhteiskuntapolitiikan professori Mikko Jakonen on kirjoittanut erään vuoden tärkeimmistä yhteiskunnallisista tietokirjoista. Jakonen kirjoittaa perusteellisesti argumentoiden ja suorasukaisella kriittisyydellä. Sanoja ei säästellä oikeiston, vasemmiston eikä varsinkaan niin sanottujen talousviisaiden kohdalla.

Konflikti – Talous ja politiikka esittelee aluksi konfliktin teoriaa. Konfliktin käsiteen kautta kurkotetaan lukuisiin eri aihealueisiin. Konfliktin logiikkaa etsitään ja löydetään muun muassa globaalien rakenteiden, tiedemaailman opillisten kamppailujen, kulttuuriteollisuuden ja eletyn arjen tasoilta.

Konfliktin kehys kuljettaa lukijaa läpi neljän yläluvun, joiden teemoina ovat talous, työ, politiikka ja demokratia. Skaalan huomioon ottaen kirjan rakenne on erinomaisen hyvin jäsennelty. Teoreettisen ja poliittisen ansiokkuuden lisäksi kirja on tekninen napakymppi.

Lukukokemuksena Konfliktilla on kokemattomammallekin lukijalle tarttumapintaa. Jakonen taustoittaa käsittelemiään ilmiöitä tiiviisti ja tarpeeksi laajasti. Kirja on suurimmalta osin yleiskielinen ja selkeälukuinen.

Kirja kuvaa nykyhetken poliittisia, taloudellisia ja sosiaalisia kipukohtia tarkalla otteella. Näkökulma ei kuitenkaan rajoitu historiaan tai nykyhetkeen, vaan Jakonen tekee joka aihepiirissä kiinnostavia avauksia myös tulevaisuuteen.

Konflikti on harvinaisen taidokkaasti koottu ja jäsennelty tietokirja. Se henkii realistista, mutta samalla toiveikasta ja mahdollisuuksien täyteistä asennetta yhteiskunnalliseen elämään.