Kirjailija Katrine Marçal. Kuva: Anna-Lena Ahlström

KirjallisuusKirjoittanut Kukka-Maria AhokasKuvat Anna-Lena Ahlström

Kirja-arvio | Adam Smithin teoriassa naisen käsi on näkymätön

Kuka valmisti Adam Smithin päivällisen? Uutuuskirja näyttää, että klassinen talousteoria perustuu erehdykseen.

Lukuaika: < 1 minuutti

Kirja-arvio | Adam Smithin teoriassa naisen käsi on näkymätön

Kirjailija Katrine Marçal. Kuva: Anna-Lena Ahlström

Rationaalisen toimijan, homo economicuksen, on ennen markkinatalouteen astumistaan kasvettava aikuiseksi. Se tarkoittaa, että jonkun näkymätön käsi pyyhkii vauvan kyyneleet, vaihtaa vaipat ja antaa ruokaa.

Klassisen taloustieteen oppi-isä Adam Smith ei valmistanut päivällistään edes aikuisena. Sen valmisti hänen äitinsä Margaret Douglas. Äidin tekemää työtä ei kuitenkaan huomioida Smithin kehittämässä talousteoriassa, jonka mukaan taloutta ohjaa yksilöiden keskinäinen kilpailu ja persoonaton, näkymätön käsi, joka kasaa varallisuutta kaikkien yhteiseksi hyväksi.

Teorian ongelma on, että ihmiskunnan toinen puolikas on unohtunut, ruotsalaistoimittaja Katrine Marçalin hiljattain suomennettu teos esittää. Marçal siteeraa kanadalaisia arvioita, joiden mukaan naisten tekemä näkymätön hoivatyö vastaisi 30–41 prosenttia maan BKT:sta, jos se huomattaisiin laskea mukaan.

Ajatus siitä, että kaikki ovat kylmän laskelmoivia, rationaalisia yksilöitä, on sekin tosiasioiden valossa hatara idea. Silti se on noussut aikamme kertomukseksi, joka on laajentunut koskemaan koko ihmiselämää, jopa parisuhteita. Ikään kuin elämä olisi taloudellinen peliteoria, jossa miesyksilöt kilpailevat toisiaan vastaan tyhjiössä. Ikään kuin kiintymys olisi niukka kulutushyödyke, josta täytyisi taistella. Ikään kuin kukaan ei muuten rakastaisi vastasyntyneitä vauvoja.

Tämä on erehdys, joka pitää korvata täsmällisellä kuvalla ihmisistä, Marçal esittää. Yleistajuinen, vetävästi etenevä kirja sisältää perusteelliset lähdeviitteet ja vyöryttää faktoja maailmasta, joka ei pohjaudukaan itsekkyyteen.

mainos

Se kertoo myös, että Adam Smithillä oli lämmin suhde äitiinsä, jonka kanssa hän asui koko elämänsä.

Katrine Marçal: Kuka valmisti Adam Smithin päivällisen?
suom. Elina Halttunen-Riikonen
Niin & näin 2022, 173 s.