4_3

Esittävä taideKirjoittanut Tuomas Rantanen

#metoo-Weinsteinista tehty näytelmä paljastaa viihdeteollisuuden viat

Lukuaika: < 1 minuutti

#metoo-Weinsteinista tehty näytelmä paljastaa viihdeteollisuuden viat

Bitter Wheat

David Mamet

Viime aikojen #metoo-­skandaalien myötä elo­kuva­tuottaja Harvey Weinstein lienee tunnetumpi kuin Pulitzer-palkittu käsikirjoittaja-ohjaaja David Mamet tai jopa näyttelijä John Malkovich. Heitä yhdistää Mametin viime tammikuussa Lontoossa kantaesityksensä saanut näytelmä Bitter Wheat, jossa Malkovich esittää hyvin Weinsteinin oloista elokuvatuottaja Barney Feiniä. 

Hahmo on ympäristöään egoistisella röyhkeydellä myrkyttävä mulkero, joka leuhkii rahallaan, vallallaan ja hyvän­tekeväisyydellään riistäen samalla surutta toisten työpanoksia ja tuhoten heidän työuriaan. Samalla hän kärsii alemmuudentuntoisesta äitisuhteesta ja rypee itsesäälissä vähäisen seksuaalisen viehätysvoimansa takia. 

Oman valtaistuimensa Fein ajaa jäävuoreen iskiessään silmänsä nuoreen naisnäyttelijään (Ioanna Kimbook) ja syyllistyessään painostavan piirityksen jälkeen myös tämän lähentelyyn.

Mametin näytelmää on kritisoitu siitä, että hän päästää Weinstein-­pastissinsa liian helpolla. Toki tuhdimmallekin hiillostukselle olisi ollut tilausta, mutta mitään veljellistä myötä­tuntoa säälittävää öykkäriä kohtaan esityksestä on vaikea tunnistaa. Toisaalta henkilödemonisoinnin sijaan esityksen ilmeisenä pääpointtina on Hollywoodin näyttäminen rahakoneena, jossa pärjäävät juuri Feinin kaltaiset monsterit.

mainos

Näytelmän suurempi ongelma on siinä, että viihdeteollisuuden rakenteiden paljastamisessa se ei ole erityisen tuore ja yllättävä. Se ei myöskään draamallisesti onnistu koskettamaan tekijöiden taustasta nousevien odotusten mukaisesti.

Oma paradoksinsa liittyy Malkovichin näyttelijätyön erinomaisuuteen. Koko kehoaan vaikuttavasti roolityössään hyödyntävän mestarinäyttelijän karisma antaa surkealle Feinille salaista loistoa, joka syö terää hänen sieluttoman rappionsa kuvauksesta.

David Mamet: Bitter Wheat

Esitykset Lontoon Garrick Theatressa
21.9. asti