44864630325_4a1f21f45f_z

Esittävä taideKirjoittanut Tuula Sipilä

Kun käärme tulee kylään

Lukuaika: < 1 minuutti

Kun käärme tulee kylään

Kissani Jugoslavia

Pajtim Statovci

Suomen Kansallisteatteri, Willensauna

Kissani Jugoslavia -näytelmässä kipu vetää syvän viillon halki vuosikymmenten. Näkökulmia syihin ja seurauksiin raottavat perheen äiti Emine (Sari Puumalainen) ja poika Bekim (Toni Harjajärvi), joiden erilaisia maailmoja katsojille tarjoillaan pyörivän näyttämön molemmin puolin.

Avautuu huimia näköaloja Josip Broz Titon Jugoslaviaan 1980-luvulla. Emine varttuu aikuiseksi vain taipuakseen miehen tahtoon. Perhe revitään juuriltaan ja poika kasvaa oudossa kylmässä maassa etsien identiteettiään. Elämää Suomessa hallitsevat pelko ja häpeä.

Johanna Freundlichin ohjaama ja Eva Buchwaldin dramatisoima esitys on runsas ja aistillinen. On monenlaisia hajuja, märän villan tuoksua ja jalkahikeä, erikoisia lyömäsoittimia, ruusunpunaisia häävalmisteluja ja eksoottista laulumusiikkia. Monella aikatasolla liikkuva tarina leikittelee maagisilla kuvilla ja eläimistöstä on helppo löytää symboliikkaa. Kun Bekim hankkii kotiinsa lemmikin, kuningasboan, hän peilaa käärmeeseen minuuspohdintaansa. Homobaarista löytyvä huikea kissa (Ville Tiihonen) johdattaa nöyryytysten kautta kohti hyväksyntää.

Traagisten elämäntarinoiden juoksussa taiteillaan sentimentaalisuuden muurin harjalla, mutta onneksi vältytään putoamasta sudenkuoppaan. Roolisuoritukset ovat kauttaaltaan hienovireisiä ja tarkkoja. Toni Harjajärvi debytoi Kansallisteatterissa Bekimin roolissa herkän ilmeikkäästi. Ville Tiihonen osoittaa taas huiman muuntautumiskykynsä ja Sari Puumalainen muuntuu hehkeästä neidosta alistuneeksi perheenäidiksi. Esityksen synkin hahmo lienee kuitenkin perheen isä Bajram (Petri Liski), jonka hahmo on jylhä ja etäinen, elämäänsä pettynyt mies. Kysymys ”mitä sinä haluat elämältä?” on hänelle liian vaikea vastattavaksi, on helpompaa kuvitella mitä haluaa kuolemaltaan.

mainos

Rooleissa: Toni Harjajärvi, Petri Liski, Sari Puumalainen ja Ville Tiihonen
Ohjaus Johanna Freundlich
Dramatisointi Eva Buchwald
Lavastus Katri Rentto
Pukusuunnittelu Emilia Eriksson
Valosuunnittelu Kalle Ropponen
Äänisuunnittelu Antti Puumalainen
Naamioinnin suunnittelu Petra Kuntsi