GreenBookISLeffa

ElokuvaKirjoittanut Ilona Iida Simes

Green Book

Lukuaika: < 1 minuutti

Green Book

Peter Farrelly

☆☆☆

The Negro Motorist Green Book oli afroamerikkalaisen Victor Hugo Greenin opas, joka vinkkasi miten tummaihoisena reissaajana voi selviytyä rotuerottelun repimillä seuduilla. Kirjaan löyhästi viittaava elokuva­uutuus muistuttaa Palveluksessanne, Miss Daisy -autoilu­klassikkoa, ja kun ruma maailma nousee valkokankaalle auton suunnasta peilaten, esikuvia voi olla jopa Taksikuski.

Vuonna 1962 afroamerikkalainen pianotaiteilija Doc Shirley tarvitsi autonkuljettajan ja turvamiehen konserttikiertueelle USA:n eteläosiin. Kovanyrkkinen New Yorkin italiano Tony Lip Vallelonga oli oikea – ja erittäin valkoinen – mies hommaan. 

Leffoissa palvelijoilla on yleensä hauska tehtävä: ylempiensä opettaminen. Vaikka Doc on epätoivoinen sosiaalisten raja-aitojen ja kaikkialta purskahtavan väkivallan takia, silti Tony Lip onnistuu vakuuttamaan hänet elämän iloisuudesta.

Green Bookin tuottajana on Octavia Spencer, joka on näytellyt siisteissä ja söpöissä rasismia purkavissa elokuvissa Piiat ja Hidden Figures: varjoon jääneet. Ehkä myös Green Book haluaa saarnata ihmisoikeuksista heille, joita Spike Leen roisit manifestit eivät tavoita.

mainos