Kuva: Hanna-Maria Grönlund

ElokuvaKirjoittanut Tuomas Rantanen

John Webster pöyhii uudessa dokumentissaan mikä toimistotyön organisoinnissa meni pieleen

The Happy Worker kysyy, miten on mahdollista, että nykyaikainen toimistotyö on ehdoin tahdoin sabotoitu työntekijöille epätyydyttäväksi ja taloudellisesti tehottomaksi.

Lukuaika: < 1 minuutti

John Webster pöyhii uudessa dokumentissaan mikä toimistotyön organisoinnissa meni pieleen

Kuva: Hanna-Maria Grönlund

John Webster: The Happy Worker

Elokuvateattereissa nyt

★★★★

John Webster kipusi suomalaisen dokumenttielokuvan eturiviin jo lama-Suomen ovelta-ovella-myyjistä kertovalla Pölynimurikauppiailla (1993). Hänen tiedetään myös esimerkiksi salolaisia poliiseja kuvaavasta elokuvastaan Sen edestään löytää (2005), ilmastodokumentistaan Katastrofin aineksia (2008) sekä tuoreesta Jörn Donnerin viimeiseen haastatteluun nojaavasta henkilökuvasta Donner – Privat (2021).

The Happy Workerin päähenkilöinä ovat viisi eri maasta tulevaa burnoutin kokenutta hyväpalkkaista toimistotyöntekijää, jotka avautuvat porukalla kokemuksistaan. Elokuva kysyy, miten on mahdollista, että nykyaikainen toimistotyö on ehdoin tahdoin sabotoitu työntekijöille äärimmäisen epätyydyttäväksi ja samalla kaikilla mittareilla taloudellisesti tehottomaksi. Lopullista vastausta tähän enemmän kuin miljoonan taalan kysymykseen ei saada, mutta selväksi tulee, että dokumentin harjoittama vertaistuettu pohdiskelu voi auttaa asiassa eteenpäin.

Webster hallitsee sujuvan elokuvallisen kerronnan ja raskaan faktapatterin eloisan esittämisen huumoria ja animaatiota hyödyntäen. Äskettäin edesmennyt antropologi David Graeber ja burnout-tutkimuksen pioneeri, sosiaalipsykologi Christina Maslach avaavat asiayhteyksiä ilmeikkäästi ja uutta tietoa tarjoavasti. Erityisen valloittavia ovat rakennetut kohtaukset – etenkin ne, joissa taaperot yrittävät toimistokulissien keskellä harjoittaa ihmisen luontaista leikkimieltä.

Opiskelijoita korealaisessa ympärivuorokauden avoinna olevassa lukukahvilassa. Soul, joulukuu 2020. Kuvaaja: Sun Ryung Kim