TaideKirjoittanut voimaKuvat Ilkka Vuorinen

Jenni Erkintalon tuore näyttely on rakkaudentunnustus merelle

Erkintalo puhuttelee merta hyvin henkilökohtaisella tavalla.

Lukuaika: 2 minuuttia

Jenni Erkintalon tuore näyttely on rakkaudentunnustus merelle

Itämeripäivänä 26. elokuuta Galleria Kuvituksessa avattu näyttely Minun mereni on kuvittaja, lastenkirjailija ja kustantaja Jenni Erkintalon rakkaudentunnustus merelle. Näyttely pitää sisällään kuvituksia ja runoja. Kokonaisuuteen kuuluu myös näyttelyä varten koottu taiteilijakirja, jonka jokainen kappale sisältää kuvittajan kyseistä painosta varten tekemän uniikin kuvan.

Matka kohti näyttelyä alkoi Tove Janssonin taiteilijaresidenssissä Klovharussa kesällä 2020.

”Eristäytyminen meren äärelle korona-aikana ja kulkeminen samoissa maisemissa kuin Tove oli voimakas kokemus. Ilman kokemusta ei olisi kirjaakaan, ainakaan tässä muodossa”, Erkintalo kuvailee.

Teksteissä hän puhuttelee merta hyvin henkilökohtaisella tavalla. Meri muuttuu runoissa persoonaksi, melkein kuin taiteilijalle läheiseksi ihmiseksi. Kuvituksessa sinisen meren rinnalla esiintyy punainen väri, joka edustaa taiteilijaa itseään.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

”Etsin teoksissa meren muodon lisäksi myös omaa muotoani. Pohdin suhdettani mereen. Miten voimme olla yhdessä ja yhtä vahvoina”, Erkintalo pohtii.

Runot tukevat abstraktien kuvien kertomaa tarinaa, joka alkaa talvesta ja päättyy syksyyn. Kuvitus on minimalistisuudessaan hyvin vahvaa. Sekatekniikalla valmistuneissa töissä leikitellään herkkien ja kovien elementtien kanssa. Vesivärit liukuvat vaaleaa taustaa vasten orgaanisesti ja teokset ovat paikoitellen hyvinkin luonnosmaisia. Kontrastia luo moderni kuvankäsittely, jossa luonnoksia on leikelty ja yhdistelty rajakohtia viimeistelemättä.

Näyttely on rakennettu pieneen, mutta valoisaan tilaan onnistuneesti. Teokset on aseteltu väljästi ja tunnelma on avara. Esillä on suoraan kirjasta poimittuja aukeamia, jotka on levitetty vapaasti valkoista seinää vasten. Kuvista kehystetyt printit on aseteltu ryhmäksi. Toisiinsa kiinni ommelluista kirjan sivuista on koottu näyttelytilaan myös katosta roikkuva installaatio.

Minun mereni ja siitä valmistunut kuvakirja on tarkoitettu nimenomaan aikuisille. Erkintalon aiempi kirjatuotanto on kuitenkin lapsille suunnattua. Teoksissaan hän pukee tärkeät käsitteet perheen pienimmille ymmärrettävään muotoon. Käsiteltäviä aiheita ovat muun muassa olleet luonnon monimuotoisuus ja suojelu sekä liikakulutuksen kritiikki. Erkintalo on tuonut näyttelyyn esille kehystettyjä kuvituksiaan lastenkirjasta Mato ja meri, jossa aiemmin mainitut teemat ovat pääosassa. Myös hänen ensiteoksensa Värejä meressä on luettavissa näyttelyssä.

Vuonna 2014 Erkintalo perusti yhdessä Réka Királyn kanssalastenkirjojen pienkustantamon Etana Editionsin. Hän painottaa erilaisista taustoista tulevien tarinoiden merkitystä.

”On väliä, kenen tarinoita kerrotaan. Lukemalla lapsille ihmisyyden ja luonnon monimuotoisuudesta kasvatetaan avarakatseisia ihmisiä ja uutta, sallivampaa sukupolvea.”

Korona-aika on ollut vaikeaa myös kustannustoiminnan kannalta. Mobiilipalvelut ovat nostaneet suosiotaan samalla kun fyysisten kirjojen ostaminen ja kirjastopalveluiden käyttö on vähentynyt. Erkintalo toivoo, että jaksaisimme uskoa vielä kirjojen ja vuorovaikutuksen tärkeyteen.

”Suurin osa meistä muistaa vielä aikuisena sen itselleen tärkeän tarinan, jonka luki lapsena.”

Minun mereni on nähtävissä Kuvittajat ry:n Galleria Kuvituksessa 25.9.2021 asti.

  • 15.9.2021
  • Kirjoittanut voima
  • Kuvat Ilkka Vuorinen