It-Came-from-the-Desert-2

ElokuvaKirjoittanut Jari Tamminen

It Came From The Desert

Lukuaika: < 1 minuutti

It Came From The Desert

Marko Mäkilaakso

☆☆☆☆☆

”Tämä on jotain muuta”, lupasi ohjaaja Marko Mäkilaakso It Came from the Desert -elokuvastaan, eikä valehdellut.

Suomalainen genre-elokuva voi hyvin. Rare Exportsin, Iron Skyn ja Rendelin kaltaisia leffoja pukkaa, ja nyt mukaan joukkoon liittyy It Came from the Desert, joka perustuu vuonna 1989 valmistuneeseen samannimiseen Amiga-tietokonepeliin. Esikuvana toiminut peli puolestaan ammensi innoitusta vuonna 1954 valmistuneesta Them!-elokuvasta. 

Ollaan siis syvällä b-elokuvien ytimessä, ja meno on sen mukaista: avaruus-DNA:ta saaneet jättiläismuurahaiset rehaavat, ja ihmiset ovat lirissä

Mäkelän käsikirjoitus on juuri niin pöhkö kuin tämän genren elokuvalla kuuluukin olla, ja tekijät uskaltavat estoitta nauraa leffalle ja sen kanssa. Pöhköyttä syleillään häpeilemättä. Kaikki elokuvan hahmot ovat asiaankuuluvan geneerisiä, dialogi kliseistä ja romantilliset kanssakäymiset juustoisia. 

mainos

Koska elokuvan budjetti oli niukka, välillä on turvauduttu myös kikkoihin. Esimerkkinä toimikoon se, kun sankarien pitäisi taistella hirviömuurahaisia vastaan, mutta kohtaus leikataan (tarkoituksellisen tökerösti) siihen, kun sankarimme poistuvat paikalta voitokkaina. Rajallisesta budjetista otetaan kaikki irti, ja tämä rajallisuus sopii tyylilajiin mainiosti. 

Jopa elokuvan tuotesijoittelu tarjoaa timanttista hienoutta. New Mexicon autiomaassa ­extremetyypit ryystävät koko ajan Laitilan olutta. It Came from the Desert on loistavaa roskaa ja hyvinkin genrensä onnistunein suomalaistuotos.