BG1B2678_kuva Tiit Ojasoo

Esittävä taideKirjoittanut Tuula Sipilä

Vallankumouksen sillanrakentajat

Lukuaika: < 1 minuutti

Vallankumouksen sillanrakentajat

NO34 Revolutsioon

Ene-Liis Semper ja Tiit Ojasoo

☆☆☆☆

Radikaalina edelläkävijänä tunnettu teatteriryhmä NO99 julistaa vallankumousta nyt Tartossa Vanemuine-teatterin pienellä näyttämöllä. Meneillään on vuotuinen virolaisen teatterin festivaali Draama, ja esitys Revolutsioon, joka on ryhmän alaspäin laskevassa esityshistoriassa numero 34. Se kuuluu Viron 100-vuotisjuhlavuoden teatteriohjelmistoon (www.ev100.ee/et/teater).

Teatteriohjaaja, lavastaja ja kuvataiteilija Ene-Liis Semperin ja ohjaaja Tiit Ojasoon vuonna 2004 perustama Teatteri NO99 syntyi halusta luopua totutusta, klassis-realistisesta esitystavasta ja tehdä teatteria, jossa käytetään hyväksi taiteen kaikkia osa-alueita. Palkittu nykyteatteriryhmä hätkähdyttää ja aiheuttaa kohuakin. Vallankumous voi olla yhteiskunnallinen mullistus, poliittinen liike tai yksilöllinen kokemus omassa mielessä. Tai yksinkertaisesti kapinallista ja shokeeraavaa teatteria.

Pian esiintyjät kuoriutuvat kaavuistaan ja käyvät hommiin raksahaalareissaan. He ovat täriseviä, rampoja ja nyrjähtäneitä, kantavat kakkosnelosia ja sijoittavat niitä paikoilleen. Jäsenet nykivät eikä valmista tahdo tulla. Silta hajoaa ja työ aloitetaan alusta. Huomaan tuntevani yhtä aikaa kauhun ja sympatian tunteita, jotka kääntyvät ahdistukseksi. Toisiaan hapuilevasti tukevien näyttelijöiden kokemus siirtyy katsomoon ahdistuksena. Tuleeko koskaan valmista, mihin kaikki johtaa?

Karnevalistinen meno muistuttaa paikoin sirkusta, ja joku katsomossa hörähtää. Kyse ei ole silti ole hauskasta hölmöläisten touhusta. Teksti mukailee Hasso Krullin myyttistä eeposta Meter ja Demeter, jossa maailma tuhoutuu vedenpaisumukseen. Uusi maailma on synnytettävä uusin keinoin. Pitkillä led-valaistuilla ilmastointiputkilla näyttelijät kurkottavat yleisöön, kuin onkien sieltä lisää viisautta.

mainos

Tarvitaan kulttuurivallankumousta, jonka vaatimus osoitetaan muutoksen kourissa kamppailevalle ihmiskunnalle. Anarkistimuusikko John Cagen pitämään kuuluisaan luentoon Overpopulation and Art viitaten ihmisten kylmyys on väestön räjähdysmäistä kasvua suurempi ongelma. Vain auttamalla muita voimme auttaa itseämme.

Ohjaus Ene-Liis Semper ja Tiit Ojasoo
Musiikki Jakob Juhkam
Valaistus Siim Reispass
LAVALLA Marika Vaarik, Eva Koldits, Rea Lest, Jörgen Liik, Ragnar Uustal ja Mart Kangro