IRRATIONAL MAN

ElokuvaKirjoittanut Tuomas Rantanen

IRRATIONAL MAN

Lukuaika: < 1 minuutti

IRRATIONAL MAN

IRRATIONAL MAN

Woody Allen

☆☆☆

Liki 80-vuotias Woody Allen jatkaa itse viitoittamallaan tiellä. Hän on ohjannut jälleen yhden mustan tragikomedian, jossa keski-ikäinen mies kärsii eksistentiaalisesta ahdistuksesta. 

Elokuvan tarinassa elämänhalunsa menettänyt Abe Lucas (Joaquin Phoenix) saapuu USA:n itärannikon pikkukaupungin yliopistoon opettamaan filosofiaa. Persoonallinen ja epäsovinnainen Lucas inspiroi oppilaitaan ja herättää paikkakunnan pienissä akateemisissa piireissä kuhinaa. Henkistä siipirikkoa eivät silti saa nostettua kyynisyyden alhosta edes valloittava muusa (Emma Stone) ja rakastunut kollega (Parker Posey).

Lucasin eksistentiaalinen valinta on ryhtyä äärimmäiseen tekoon Dostojevskin Raskolnikovin hengessä. Tämä paljastuu tietenkin kaltevan pinnan ratkaisuksi. 

Allenin elokuva on tarinaltaan kuin käytännöllisen filosofian seminaariesitelmä. Se on dialogia myöten kompaktisti kirjoitettu, erinomaisesti näytelty ja vanhan mestarin ammattitaidolla ohjattu, yksinkertainen ja hiukan sovinnainen, mutta kaiken kaikkiaan älykäs pastissi tekijänsä koko tuotannon pääteemasta.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Kirjoitus on aiemmin julkaistu Voimassa 7/2015.