Kollaasissa kolmen albumin kannet.

MusiikkiKirjoittanut voima

Helmikuun levyarvioissa Designers, Sarolta Zalatnay ja Laineen Kasperi

Lukuaika: 2 minuuttia

Helmikuun levyarvioissa Designers, Sarolta Zalatnay ja Laineen Kasperi

Designers: Designers

WeJazz 2022

Belgialainen kontrabasisti Joachim Florent on säveltänyt tämän levyn, ja tuo valtava, eläimellinen, oman tahtonsa ilmaiseva, välillä arvaamaton puujötikkä – siis arvon kontrabasso, ei Florent – on yksi parhaimmista syistä arvostaa tätä levyä. Australialainen rumpali Will Guthrie tarjoaa niin ikään parastaan. Syytä on iloita myös pianisti Aki Rissasen ja suomalaisen jazzin puolesta, että ennen niin eristyneet suomalaiset muusikot ja levyfirmat voivat nykyään tehdä maailmalla, tässä tapauksessa pariisilaisessa studiossa, Designersin kaltaista taidetta. 

Tämä sopii työnteon taustamusiikiksi, mutta vasta monen kuuntelukerran jälkeen, kun musaan on tottunut. Avauskappale Lebanon vaatii kuulijalta keskittymistä. Moulindjekissa kuuntelija näkee elämänsä filminauhana. Point Ligne sur Plan komppi-ilotteluineen on takuulla keikkojen Se Biisi, jonka yleisö keskeyttää nousten hurmaantuneena aplodeeraamaan kunkin sankarin soolon jälkeen.

Levyn viimeinen biisi on White Keys, ja sehän lupaa hirveitä: jos C-duurissa mennään, tarjolla ei ole edes blues-nuotteja. Mutta ei sentään, jazzia on siinäkin.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Iida Simes


Sarolta Zalatnay: Hadd Mondjam El

Svart Records 2023 (Alkuperäinen julkaisija Hungaroton – Pepita 1973)

Sarolta Zalatnay on kotimaassaan Unkarissa julkisuuden vakiokasvo, jonka historiasta löytyy tosi-tv-tähteyttä, poliittista aktivismia, rintasyöpä, Playboy-kuvia sekä linnatuomio veropetoksesta. Zalatnay aloitti kuitenkin poplaulajana. 1960-luvun lopulla hän flirttaili kansainvälisen viihdeuran kanssa Lontoossa, mutta palasi kotiin Unkarin hallinnon uhattua häntä karkotuksella. 

Vuonna 1973 alunperin julkaistu Hadd Mondjam El on Zalatnayn neljäs albumi. Aikanaan flopannut levy on sittemmin ansaitusti noussut kulttimaineeseen. Siinä on samaa rockia, bluesia, groovea ja raakaa voimaa kuin Muskan samana vuonna ilmestyneessä esikoislevyssä. Ja Zalatnayn äänessä on samaa orgaanista, syvältä kouraisevaa raspia kuin Janis Joplinilla – mutta aina halutessaan hän laulaa heleästi ja kauniisti kuin pyhä Lucia konsanaan. 

Levyllä ei ole yhtään täytebiisiä, vaan kaikki – jyystöstä ja räimeestä kepeään ja keinuttelevaan – ottavat oman paikkansa kokonaisuudessa vaivatta. Tätä voi varauksetta suositella kaikille 60- ja 70-lukujen rockista ja vahvoista naisäänistä pitäville.

Emilia Miettinen


Laineen Kasperi: Rare 7.0

3rd Rail Music 2022

Laineen Kasperia voi hyvin luonnehtia oman tiensä kulkijaksi suomalaisella rap-kentällä. Artistin musiikissa alakulttuurinen pohjavire muodostaa hienon symbioosin lyyrisesti nerokkaan tarinankerronnan kanssa. Etelä-Karjalan sydämestä, Lappeenrannasta, lähtöisin oleva artisti on vaikuttanut lukuisten näyttämöteosten äänisuunnittelijana aina Tukholman kuninkaallisesta baletista läpi kotimaisen teatterikentän.

Vuoden 2022 lopussa ilmestynyt Rare 7.0 on korona-ajan tuote, sillä työttömäksi jääneellä taiteilijalla ei ollut muuta kuin aikaa vääntää uutta musiikkia. Levy onkin niin artistin näköinen tuotos kuin olla saattaa: sanoitukset, tuotanto, miksaus ja kansitaide ovat Laineen omaa kädenjälkeä.

Kokonaisuus avaa jatkuvasti uusia ulottuvuuksia kuuntelijalle. Yhteiskunnallisesti kantaaottava levy kommentoi muun muassa cancel-kulttuuria, politiikkaa ja modernia yltäkylläisyyden täyttämää elämäntapaa. Jos monipuolisuutta löytyy kappaleiden sävellyksistä, niin sitä tarjoaa myös lyriikka, joka rikkoo nokkelalla tavalla perinteisiä riimittelyn raameja.

Antti Kurko


Kuuntele levyt

Koostamme Voiman arvioimat levyt soittolistaksi. Kuuntele Spotifyssä:

  • 23.2.2023
  • Kirjoittanut voima