Esittävä taideKirjoittanut voimaKuvat Disney+

Hamilton ja Yhdysvaltain uusi historiankirjoitus

Koronapandemia on opettanut yleisöä katsomaan teatteria etäyhteyksin. Netin kautta pääsee jopa Broadwaylle. Hamilton antaa historian arvokkaimmat hetket tummaihoisille ja naisille.

Lukuaika: 2 minuuttia

Hamilton ja Yhdysvaltain uusi historiankirjoitus

Hamilton

Thomas Kail ja Lin-Manuel Miranda

Disney+

★★★★★

Hamiltonin alkuperäistä esiintyjäporukkaa. Reunimmaisena vasemmalla Daveed Diggs presidentti Thomas Jeffersonina. Kolmas oikealta on Renée Elise Goldsberry, joka esittää Hamiltonin kälyä, Angelica Schuyler Churchia. Hänen vieressään vihreässä asussa on Philipa Soo Eliza Schuyler Hamiltonina.

Hip hop -musikaali Yhdysvaltojen itsenäistymisen ajoilta kertoo Alexander Hamiltonista, joka oli Yhdysvaltain perustajia ja kirjoitti suurimman osan maan perustuslaista. Hän oli George Washingtonin luottoystävä ja liittovaltion ensimmäinen valtiovarainministeri. 

Hamilton-elokuva on taltioitu New Yorkin Broadwaylta alkuperäisten näyttelijöiden kanssa. Vaikka elokuvaa katsoisi tietokoneen näytöltä, siitä välittyy se upea tunne, kuin olisi itsekin paikalla. 

Teoksen on kirjoittanut, säveltänyt ja sanoittanut Lin-Manuel Miranda. Musikaali yhdistää hip hoppia, räppiä, poppia, R&B:tä ja soulia Broadway-showmusikaalin piirteisiin. Oopperan tapaan se on kokonaan laulettu ilman puhuttua dialogia. Suurin osa esiintyjistä on tummaihoisia.

”Angelica, Eliza – and Peggy! The Schuyler sisters!” Phillipa Soo, Renée Elise Goldsberry ja Jasmine Cephas Jones.

Daveed Diggs tekee ennätyksen Broadwayn nopeimmalla räpillä de Lafayetten roolissa kappaleessa Guns and Ships. Renée Elise Goldsberry laulaa toisen upeimmista räpeistä Angelica Schuylerina kappaleessa Satisfied. Kappaleessa The Schuyler Sisters teoksen kolme keskeistä hahmoa laulavat tasa-arvon puolesta.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Miranda on kommentoinut Hamiltonin olevan “Amerikka silloin nykypäivän Amerikan kertomana”.  Musikaali ottaa kantaa Yhdysvaltain politiikkaan, tasa-arvoliikkeeseen ja rotusyrjintään. Teos viittaa muun muassa Black Lives Matter -liikkeeseen.

  • 13.4.2021
  • Kirjoittanut voima
  • Kuvat Disney+