ElokuvaKirjoittanut Ilona Iida Simes

Feminististä pukudraamaa!

Lukuaika: < 1 minuutti

Feminististä pukudraamaa!

The Dressmaker

Jocelyn Moorhouse, Kate Winslet, Judy Davis, Liam Hemsworth, Hugo Weawing

☆☆☆☆

Huippumuotia Pariisissa suunnitteleva Tilly Dunnage palaa yllättäin kotikonnuilleen Australian perähikiälle. Kukaan ei tunnu kaipaavan häntä takaisin, ei edes oma muistisairas äiti. 
 
Vuosia sitten Tilly on karkoitettu pikkukylästä kuin kirottuna: tätä on epäilty koulukaverin murhasta. Perusaustralialainen rangaistus on sulkeminen yhteisön ulkopuolelle. Onneksi vanha kaveri Teddy tihkuu seksiä ja lupaa pitää Tillystä huolta. 
 
Pikkuhiljaa paljastuu, hyvässä ja pahassa, että mikään ei ole miltä näyttää. Sankaritar ja tämän lähipiiri alkavat tajuta, että kylä on sairas, ei Tilly.
 
Yksi tarinan hyvishahmoista on transsahtava mies. Ihan 1950-luvulla leffa ei liene asennekuvillaan, vaikka epäilemättä upeita mekkoja rakastavia miehiä oli silloinkin, ja heitä oli pölyisillä Australian takamailla siinä missä sykkivissä suurkaupungeissakin.
  
The Dressmaker on ovelasti tehty ja hyvin kunnianhimoinen feministielokuva. Alkupuoli on timburtonmaisen surrealistinen ja retrohenkinen aikuisten satu värikkäine mekkoineen. Kohta juttuun hiipii kosolti davidlynchimäisyyksiä, ja loppupuolella on vontrierimästä otetta, Dogvilleäkin.
 
Kate Winslet on hieno näyttelijä, ja ohjaajalle erityiskiitos lähikuvista, joissa ei pelätä näyttää Winsletin ryppyjä – onneksi tässä leffassa on Winslet, eikä pökkelömpi Nicole Kidman
 
Ja hei! Milloin on sankarittarella ollut 15 vuotta nuorempi poikaystävä? Lisää tällaisia!
 
* * * * *
 
The Dressmaker tulee ensi-iltaan 15.4.
Season Film Festivaalissa Helsingissä se esitetään sunnuntaina 3.4.