Näyttökuva 2017-05-26 kello 13.16.37

ElokuvaKirjoittanut Tuomas Rantanen

Enemmän kuin lääkärinvala velvoittaa

Lukuaika: < 1 minuutti

Enemmän kuin lääkärinvala velvoittaa

Tuntematon tyttö

Jean-Pierre & Luc Dardenne

Elokuvateattereissa nyt

☆☆☆☆

Useasti Cannesissa palkittujen Dardennen veljesten uuden elokuvan alkukuvissa nuori lääkäri Jenny (Adèle Haenel) tutkii huolella vastaanotolla vanhaa miestä koulien samalla vaativasti nuorta harjoittelija Julienia (Olivier Bonnaud) työhönsä. Kohtauksessa välitetään tarkasti Jennyn päällimmäiset luonteenpiirteet: velvollisuudentunteisuus, tinkimättömyys itseä ja ympäristöään kohtaan sekä kutsumukselleen omistautuminen työlleen. Näiden alta näkyviin tulevat pian myös herkkä ymmärrys sosiaalisen tasa-arvon suhteen ja syvältä kouraiseva empatiantaju.

Elokuvan tarinassa Jenny ryhtyy pakkomielteisesti selvittämään vastaanotolle turhaan pyrkineen ja sen jälkeen väkivaltaisesti kuolleen nuoren prostituoidun kohtaloa ja nimeä. Silti tärkeämpää kuin arvoituksen ratkaiseminen sinänsä, on Jennyn kautta puntaroitu kompleksinen kuva sosiaalisen vastuulliisuuden ja oikeudentuntoisuuden paikasta tässä ajallisessa ympäristössämme.

Elokuvan intensiivisyys ja puhuttelevuus perustuu käsikirjoituksessa taitavasti rakennettuihin jännitteisiin, ehdottoman hallittuun elokuvallisen ilmaisuun ja pääosaa sisisäistyneesti esittävän Haenelin taitavuuteen ja karismaan.