Cover photo

Esittävä taideKirjoittanut JeaN

Festivaali täynnä rakkautta ja iloa

Lukuaika: 2 minuuttia

Festivaali täynnä rakkautta ja iloa

Finland International Improv Festival

Finland Improv ry

Tampereen Ylioppilasteatteri

☆☆☆☆☆

Finland International Improv Festival (FiiF) järjestetään kuudetta kertaa, tänä kesänä 14. – 17.6. Tampereella.

Improvisaatioteatterifestivaali FiiF on vuosittain mukana rakentamassa kansainvälistä improvisaation yhteisöä ja etsii jatkuvasti uusia tapoja tarjota yleisölle jotakin jännittävää ja uutta. Neljään päivään sisältyy paljon hetkessä elämistä ja tilanteisiin heittäytymistä improvisaation ja komedian eri tyylilajeilla, musikaaleja unohtamatta!

Suomen suurin improvisaatiofestari on kasvanut kasvamistaan. Tänä vuonna FiiF tuo esiintyjiä Tampereelle lähes paristakymmenestä eri maasta, mm. Saksasta, Israelista, Englannista, Ranskasta, Tsekeistä sekä Amerikasta; ja tottakai myös eri puolilta Suomea. Esiintyjiä festivaaleille saapuu kokonaisuudessaan lähemmäs 100 ja mukana on 12 kansainvälistä ryhmää sekä 3 ryhmää Suomesta. Lisäksi 21 improvisoijaa yhdistävät lahjakkuutensa kokoonpanoissa, jotka nähdään vain tällä festivaalilla.

Päivisin festivaalin ohjelmistosta löytyy työpajoja eri tason harrastajille ja iltaisin kesäiltoja ilahduttavat improvisaatioesitykset Tampereen Ylioppilasteatterin tunnelmallisella lavalla. Jokaisella ohjaajalla ja ryhmällä on oma uniikki improvisaatiotyylinsä, mutta festivaaleilla parhainta onkin se, miten hyvin eri tyylilajit yhdistyvät lavalla yhdeksi saumattomaksi kokonaisuudeksi.

mainos

Työpajojen opettajat ovat alansa pitkän linjan ammattilaisia, mikä näkyy selvästi heidän vahvoissa suorituksissaan lavalla. Heidän kotiteatterinsa ovat arvostettuja improvisaatioteattereita- ja ryhmiä, kuten The Maydays, the iO Theater Chicago, HUGE Theater, Comedy Sportz Twin Cities ja The Annoyance Theatre. Festariyleisön onneksi myös nämä opettajat nousevat lavalle.

Joukosta löytyy mm. ”Jill Bernard’s Small Cute Book of Improv” -kirjan kirjoittaja Jill Bernard, yksi Amerikan pätevimpinä improvisaation opettajina tunnettu Joe Bill sekä kanadalainen (sittemmin australialaistunut) näyttelijä, improvisoija ja ohjaaja Patti Stiles. Nämä maailman parhaisiin improvisaatiotaiteilijoihin lukeutuvat esiintyjiä kiertävät maailmaa esittäen ja opettaen improvisaatiota. Jill Bernard ja Joe Bill ovat myös tunnettujen teattereiden HUGE Theatre ja the Annoyance perustajia.

Ei kuitenkaan pidä unohtaa muitakaan opettajia ja ryhmiä. Vieraiden kenties eksoottisin kotimaa on Ranskalle kuuluva Réunion saari Afrikan rannikolla. Etelä-Amerikkalaisia vaikutteita festivaalille tuo puolestaan Kolumbialinen Daniel Orrantia. Mainitsemisen arvoinen on myös Lontoosta saapuva ryhmä The Maydays, joka toteuttaa humoristista musikaalia Tim Burtonmaisella goottityylillään. Suomen ryhmiin lukeutuvat maailman pohjoisin improryhmä Lentävä Poro Rovaniemeltä sekä Tampereen vanhin improryhmä Snorkkeli ja Tampereen ensimmäinen englanninkielinen improryhmä JadaJada Imrov.

Kansainvälisellä festarilla kaikki esitetään englanniksi. Poikkeuksen tekee ainakin Impro Infini Ranskasta, joka ei puhu lavalla mitään! Sen sijaan he käyttävät kommunikointiin elekieltä, mimiikkaa ja äänitehosteita.

Koska kaikki esitykset luodaan vasta lavalla, on vaikea koskaan tietää etukäteen, mitä lavalla tulee tapahtumaan. Jokaisella ryhmällä on kuitenkin jokin ennalta sovittu teema tai formaatti, jonka mukaan he esitystä rakentavat, yleensä yleisön antamasta insipraatiosta ammentaen. Sekin tiedetään, että kuten joka vuosi, esitykset pursuavat tunteita ja komiikkaa, ja yleisöä mukaansa tempaavat näyttelijöiden luomat mitä erilaisemmat hahmot ja ihmissuhteet, tarinat ja musikaalit.

Tapahtuman taiteellinen johtaja, perustaja ja päätuottaja on amerikkalainen teatterialan ammattilainen Trent Pancy, joka itse opettaa ja esittää improvisaatiota Tampereella ja ympäri maailmaa. Hän on jo vuosia pitänyt huolta, että FiiF sykkii energisyyttä, iloa ja inhimillisyyttä!

On nautittavaa katsoa sitä heittäytymistä, jota ei kuka tahansa uskallakaan tehdä. Esiintyjien ja ohjaajien intohimoa voi vain ihailla! Festivaali opettaa varmasti kaikille jotakin hyvin olennaista improvisaatiosta; esiintyminen ja taide yhdistää kaikkia, kulttuurista, sukupuolesta tai iästä huolimatta! Ehkä parhaiten yhteisöllisyys näkyy festivaalia varten kootuissa (ns. Ensemble) kokoonpanoissa; ryhmien jäsenet ovat eri maista ja heidän on ymmärrettävä siinä hetkessä, mikä on universaalia heille kaikille ihmisinä – millä tunteella ja tarinalla mennään. Festivaalia tehdään ja siellä esiinnytään suurella sydämellä: FiiF on täynnä rakkautta!

  • 12.6.2017
  • Kirjoittanut JeaN