Näyttökuva 2017-08-04 kello 9.56.52

ElokuvaKirjoittanut Tuomas Rantanen

Eläinten puolesta

Lukuaika: < 1 minuutti

Eläinten puolesta

Jäljet

Agnieszka Holland

Elokuvateattereissa nyt

☆☆☆☆

Pitkän linjan puolalainen elokuvaohjaaja ja -käsikirjoittaja Agnieszka Holland on viime vuosina ohjannut myös sellaisia televisiosarjoja kuten Prahan miehityksen aikaan sijoittuvan Palava pensas, Treme, Affair, House of Cards ja Langalla.

Hänen uusin elokuvansa on jyrkkä eläintenoikeuskannanotto. Siinä eläkeikäinen englanninopettaja Duszejko (Agnieszka Mandat-Grabka) ajautuu syvenevään konfliktiin pikkukylän metsästäjien ja turkistarhaajien kanssa. Näiden muodostamaan hyvävelikerhoon kuuluvat myös metsästysrikoksia sormiensa läpi katsova poliisipäällikkö, kristinuskon nimissä luonnon alistamista puolustava pappi sekä eläinten ohella vaimoaan kaltoin kohteleva kunnanjohtaja.

Kiistan kärjistyessä alkaa tapahtua murhia, joita jälkien perustella voi epäillä eläinten tekemiksi.
Elokuvan feministinen näkökulma laajenee intersektionaaliseksi, kun Duszejko löytää tovereikseen prostituution kautta itsenäisyyttä etsivän kirppuritorimyyjän, epilepsiaa sarastavan nörtin, yksinäisen leskimiehen ja metsiensuojeluhenkisen hyönteisbiologin.

Elokuvassa voi nähdä viitteitä esimerkiksi Alfred Hitchcokin Lintuihin, Peter Greenawayn Zoo:hon ja Thomas Vinterbergin Jahtiin.

Holland rakentaa eläinoikeusteemasta sekä korruption ja patriarkkaalisen alistamisen kritiikistä ja vahvoista henkilökuvista intensiivisen keitoksen, joka pitää katsojan tiukasti otteessaan. Hukan epäuskottavan salapoliisijuonen paketointi tosin hiukan syö elokuvan vahvaa manifestaatota.