30148675005_fb503d6d9e_k

Esittävä taideKirjoittanut Tuula Sipilä

Eläimet ihmisten vaatteissa

Lukuaika: < 1 minuutti

Eläimet ihmisten vaatteissa

Farmi

Joanna Haartti, Joel Mäkinen, Samuli Niittymäki, Milla-Mari Pylkkänen ja Tiina Weckström

Ryhmäteatteri

☆☆☆☆

Orwellin eläinidylliksi kutsuttu näytelmä alkaa herttaisesti. Possu, kissa, lammas, kana ja hevonen elelevät sopuisasti viheriöivällä niityllään. Eläimet ovat aamutoimissaan: söpö hevonen meikkaa, possu lukee aamun lehteä, kana surauttaa itselleen smoothien. Mutta kun asetelma avautuu, sen paradoksit pääsevät valloilleen. On kuin kurkistaisimme kuningashuoneen aamiaishuoneeseen, jossa lammaspalvelija hoitaa tarjoilupuolen. Pian hoviväki jo pelaa nurmella krikettiä. Eläimet elävät ihan ihmisiksi ja näkymä on kiusallinen.

Näyttämöllä pysytellään koko reilu puolitoistatuntinen saman tekonurmimaton ja dekoratiivisen rekvisiitan äärellä. Rutiinit toistuvat aamusta iltaan, ja pomona esiintyvä possu kertoo kuulijoilleen saman sadun joka aamu. Sadun nimi on historia: sinne kaivataan, mutta se pelottaa. Kukin eläimistä löytää menneisyyden höyryävästä luukusta omat sankarinsa. Kuinka erilaisia esikuvamme voivatkaan olla! Kuinka ihmiskunta tekee vuosisatojen saatossa samat tyhmyydet yhä uudestaan.

Ihmisten asuihin pukeutuneet eläimet osoittavat meille inhimillisen haavoittuvuuden, naiiviudenkin. Samanlaisina toistuvat päivät, pelot, kateus, syyllisyys, syömishäiriöt ja mielipaha leimaavat eläinyhteisön elämää. Onneksi tälle absurdiudelle on lupa myös nauraa.

Farmi on yhtä aikaa yhteiskunnallinen ja taiteellinen kudelma, jota intensiivinen musiikki myötäelää. Monotoniset konesoundit, soinnukkaat viulut, pianonsoitto ja lopussa kuultu Uralin pihlajat jättävät painavan muistijäljen, joka seuraa vielä kotimatkalle. Hitaan levollinen esitys on kaikessa kummallisuudessaan herkkä, aukkoinen ja merkityksiä osoitteleva kuin oivaltava nykyruno.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Käsikirjoitus: Juha Hurme, Henriikka Tavi, Sinna Virtanen ja Linda Wallgren
Dramaturgia: Sinna Virtanen
Ohjaus: Linda Wallgren

Sävellys: Tuomas Skopa
Valo- ja videosuunnittelu: Ville Mäkelä
Äänisuunnittelu: Jussi Kärkkäinen
Lavastus: Kaisu Koponen
Pukusuunnittelu: Niina Pasanen
Maskeeraus: Riikka Virtanen
Graafinen suunnittelu: Otto Donner
Kuvat: Ilkka Saastamoinen