KirjallisuusKirjoittanut Esko Juhola

Ei vain älyköille – älä heittäydy junan alle on viihdyttävä johdatus venäläisiin klassikoihin

Lukuaika: < 1 minuutti

Ei vain älyköille – älä heittäydy junan alle on viihdyttävä johdatus venäläisiin klassikoihin

Älä heittäydy junan alle – ja muita elämänoppeja venäläisistä klassikoista

Viv Groskop

Atena (2019), Suom. Heli Naski, 299 s.

Venäläisissä klassikoissa on jotain perin monoliittista. Niitä pidetään lähtökohtaisesti raskaina, synkkinä ja psykologisesti niin syväluotaavina, että kokonaisen kirjan lukemisesta puhutaan kuin kovimmastakin urheilusuorituksesta. Aivan kuin brittiläinen venäjän kielen maisteri ja stand up -koomikko Viv Groskop toteaa: ”[Venäläinen kirjallisuus] on kuulunut liian pitkään hyvin älykkäille ihmisille, jotka tahtovat omia sen.”

Groskopin mielestä venäläiset klassikot kuuluvat kaikille. Älä heittäydy junan alle on sekoitus akateemista tutkimusta, elämäntapaopasta ja omaelämäkertaa. Se esittelee yksitoista venäläistä klassikkoa ja pyrkii ymmärtämään, mitä nämä teokset opettavat elämästä ja ihmisenä olemisesta ylipäätään. Tyyli on keveä, vitsiä väännetään vähän kaikesta.

Kirjallisuudentutkimuksen kentällä kirjailijan oman elämän pöyhimiseen suhtaudutaan usein perin nihkeästi. Kirjailija ja kirja pitäisi kyetä erottamaan toisistaan ja analysoimaan kirjaa sellaisenaan. Groskopin kirja viittaa tälle periaatteelle tietoisesti kintaalla ja esittelee teosten lomassa myös kirjailijoiden elämää: Tolstoi oli esimerkiksi rasittava moralisti ja Dostojevski takakireä konservatiivi.

Älä heittäydy junan alle nostaa esiin muitakin teoksia, kuten Bulgakovin absurdin fantasian Saatana saapuu Moskovaan ja Gogolin satiirin Kuolleet sielut. Kaiken kaikkiaan Älä heittäydy junan alle on mainio johdatus venäläisiin klassikoihin ja herättää kiinnostuksen teosten lukemiseen.