38706633840_65ffe21bbf_zCMYK

Kuva: Mikko Mäntyniemi

Esittävä taideKirjoittanut Tuomas Rantanen

Duetto ex-minän kanssa

Lukuaika: < 1 minuutti

Duetto ex-minän kanssa

Axel – soolo miesäänelle

Heini Junkkaala & Axel

Viime aikoina on vihdoin ollut yleisemminkin esillä, että sukupuoli on monimutkainen asia, Pelkkä jako miehiin ja naisiin ulkoisten merkkien perusteella ei riitä. Axel on omakohtainen dokumentti­teatteriesitys, jossa oman tarinansa jakaa hormonihoitojen kautta sukupuolensa mieheksi korjannut kertoja.

Heidi Junkkaalan ohjaamassa ja yhdessä Axelin kanssa kirjoittamassa esityksessä hyödynnetään Lavaklubin intiimiä tilaa. Tarina on niin vahva, että välillä jopa esityksen niukka rekvisiitta ja näyttämötilan suunnitelmallinen käyttö tuntuvat turhilta lisukkeilta.

Esityksessä välittyy hyvin väärän kehon tuottama kumuloiva ahdistus kantajalleen, mutta siinä avautuvat myös itse valitun muutoksen eri puolet niin ulkoisissa odotuksissa kuin sisäisessä mielenmaisemassa.

Axelin itsensä suurimmaksi haasteeksi paljastuu hänen jo ennakkoon pelkäämänsä muutos minäkuvansa kannalta hyvin tärkeänä pitämässään lauluäänessä. Kun äänenmurroksen kokenut Axel ryhtyy laulamaan surumielistä duettoa nauhoitetun entisen naisäänensä kanssa, myötäelävällä katsojalla on tunteissaan pitelemistä.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Kansallisteatterin Lavaklubi
23.5, 24.5. ja 30.5.