Julie

ElokuvaKirjoittanut Tuomas Rantanen

Claire Darlingin viimeiset hullutukset

Lukuaika: < 1 minuutti

Claire Darlingin viimeiset hullutukset

Julie Bertuccelli

☆☆☆

Julie Bertuccelli on käsitellyt aikaisemmissa draamaelokuvissaan Kirjeitä Pariisista (2003) ja Puu (2010) lapsen ja vanhemman suhteen säröjä ja läheisen menettämisen tuskaa.

Näitä on luvassa myös Kesäkino Engelin avajaiselokuvana Suomeen rantautuvassa Claire Darlingin viimeisissä hullutuksissa.  

Siinä ranskalaisen elokuvan suuri tähti Catherine Deneuve esittää muistikatkoksia ja syyllisyystraumaa potevaa ikääntynyttä Clairea. Hän kokee saaneensa Jumalalta ilmoituksen että kuolee pian, minkä tähden hänen on luovuttava kaikesta ympärilleen haalimastaan antiikkitavarasta.

Deneuven ja näyttelijä Marcello Mastro-iannin tytär, pitkän näyttelijäuran itsekin omaava Chiara Mastroianni esittää Clairen keski-ikäistä tytärtä Marieta, joka joutuu äitinsä sekoamisen takia käymään uudelleen läpi vanhaa perhetragediaa.

mainos

Bertuccelli kuljettaa tarinaansa nojauten eri aikatasoilta ristiin kuvattaviin äiti–tytär-suhteen käännekohtiin. Vaikka kaapissa olevat luurangot marssitetaan esille vaiheittain, monet käänteistä ovat helposti ennakoitavissa jo vihjeistä. 

Avainnäyttelijöiden roolityö on laadukasta, mutta teksti antaa kitsaasti mahdollisuuksia hahmojen syventämiseen. Samalla kertomus kokonaisuutena alleviivaa enemmän kristillistä opetusta mammonaan rakastumisen ja tunne-kylmyyden synneistä kuin luo ylevöitynyttä ymmärrystä elämän syvistä kysymyksistä.