Billie Eilish katsoo kännykkäänsä kuvausryhmän kuvatessa häntä

ElokuvaKirjoittanut Pinja PorvariKuvat Apple TV+

Billie Eilishista kertova uutuusdokumentti luottaa vain faneja kiinnostavaan materiaaliin ja väistää tärkeitä kysymyksiä

Lukuaika: < 1 minuutti

Billie Eilishista kertova uutuusdokumentti luottaa vain faneja kiinnostavaan materiaaliin ja väistää tärkeitä kysymyksiä

Billie Eilish: The World's a Little Blurry

R. J. Cutler

☆☆

Ohjaaja R. J. Cutler ei halunnut tehdä dokumenttia, jossa olisi puhuvia päitä. Uudessa dokumentissaan Billie Eilish: The World’s a Little Blurry hän pitäytyy seuraamaan aikuistuvan Billie Eilish O’Connellin elämää hiljaisen tarkkailijan roolissa. Kunnollisilla haastatteluilla olisi kuitenkin ollut filmillä korvaamaton paikkansa. Tarinassa ei näytä olevan vahvaa punaista lankaa, saati minkäänlaista kritiikkiä. Kokonaisuus vaikuttaa mainosmaiselta ja merkitykseltään tyhjältä behind-the-scenes-puuhailulta. Se, että kuvauksen kohteena on yksi viime vuosien suurimmista poptähdistä, tekee siitä siedettävämpää.

Dokumentin väite Eilishin ja fanien samankaltaisuudesta on petollista. Tätä ”autenttisempaa” puolta pyritään tuomaan esille, mutta oikeat asiat jäävät vähälle huomiolle. Cutler ei avaa sitä, miten perhe on päässyt siihen, missä nyt on. Miten O’Connellit ovat pystyneet mahdollistamaan Eilishin musiikkiuran? Kuinka tarkasti viihdeteollisuutta tuntevat vanhemmat ovat asiaa suunnitelleet? Ja miksi Eilish vihaa biisien kirjoittamista?

Heikoista hetkistä keskitytään niihin pinnallisempiin, kuten jalkavammaan tai toimimattomaan lavascreeniin. Mielenterveysaiheista taas vihjaillaan läpi filmin, muttei oleelliseen seikkaan koskaan syvennytä. Dokumentti esittää artistin tavallisena teininä, eikä suunnattoman hyväosaista lähtökohtaa oteta huomioon. Voittaessaan historialliset viisi Grammy-palkintoa, Eilish kyseenalaisesti tokaisee sen todistavan, että kaikki todella on mahdollista.

Kiinnostavat hetket ovat lähipiirin kesken käydyissä keskusteluissa: Eilishin ja hänen äitinsä pohtiessa työntekijänsä kanssa päihdevastaisen xanny-kappaleen mahdollisia seurauksia, tai GoPro-kameralla tallennetuilla albumintekopätkillä tuottajaveljen makuuhuoneessa. Itse musiikin roolista tai sisarusten synestesian vaikutuksesta luovaan prosessiin kuulisi mielellään jotakin. Dokumentti on kuvaus Eilishin lisäksi nelihenkisen perheen dynamiikasta. Keskiössä ovat teini-ikäisyyden rasittavat, joskin asiaankuuluvat piirteet sekä jenkkiunelmansa saavuttanut showbisnesperhe.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Elokuvan pilkkoo tarpeellinen väliaika. Silti kahden tunnin ja 20 minuutin pituudelle ei löydy perusteita. Vuoden mittaisen dokumentoinnin lisäksi saatu satojen tuntien Eilishin ja Finneas-veljensä kuvaama materiaali vaatisi rankempaa karsintakättä. Cutler toistaa musiikkidokumenttikliseitä. Elokuva on täytetty kiertueiden konserttitaltioinneilla sekä kohtauksilla, joissa Eilish halaa fanejaan eri keikkapaikkojen läheisyydessä. Kokonaisuudesta saisi leikattua kolme varttia pois.

Apple TV+: Billie Eilish: The World’s a Little Blurry (2021)