ElokuvaKirjoittanut Tuomas Rantanen

Asteroidi lähestyy, mutta media tai päättäjät eivät välitä

Voi ajatella, että kantaaottava elokuva kannattaa joskus tehdä tavalla, joka puhuttelee muitakin kuin kaikkein tiedostavinta etujoukkoa.

Lukuaika: < 1 minuutti

Asteroidi lähestyy, mutta media tai päättäjät eivät välitä

Adam McKay: Don't Look Up

Netflix

★★★★

Netflixin runsailla resursseillaan siunaamassa mediasatiirissa kipuillaan ilmastomuutokseen vertauskuvallisesti viittaavan maailmanlopun äärellä. Leonardo DiCaprion ja Jennifer Lawrencen esittämät tähtitieteilijät havaitsevat maata nopeasti lähestyvän asteroidin yrittäen saada tiedotusvälineitä ja poliittisia päättäjiä ymmärtämään tilanteen vakavuuden.

Valitettavasti ihmislajiin kohdistuva planetaarinen uhka ei oikein istu julkkisaiheisiin virittyneiden kaupallisten medioiden ohjelmaformaatteihin.

Samaan aikaan Valkoisessa talossa valtaa käyttävä presidentti (Meryl Streep) tulkitsee katastrofia trumpilaisen populismin viittoittamalla tiellä, kun Elon Muskia ja Bill Gatesia muistuttava eksentrinen it-kapitalisti (Mark Rylance) näyttää kaikille maailman poliitikoille kaapin paikkaa.

Ohjaaja Adam McKay tunnetaan USA:n asuntosijoituskuplan äärellä revitelleestä The Big Shortista (2015) sekä USA:n ex-varapresidentti Dick Cheneyä höykyttäneestä elokuvasta Vice – vallan oikeat kasvot (2018). Nyt satiirisen liioittelun nupit on väännetty entistä jyrkemmin kaakkoon. Elokuvaa on perustellusti arvosteltu esimerkiksi yleisön aliarvioinnista, asetelmallisuudesta ja latteasta USA-keskeisyydestä. Silti voi ajatella niinkin, että kantaaottava elokuva kannattaa joskus tehdä tavalla, joka puhuttelee muitakin kuin kaikkein tiedostavinta etujoukkoa.

mainos