SarjakuvaKirjoittanut Miia Vistilä

Arkea suhdekolmiossa – sarjakuvataiteilija Sara Valta pohtii polyamoriaa, aseksuaalisuutta ja biseksuaalisuutta

Lukuaika: < 1 minuutti

Arkea suhdekolmiossa – sarjakuvataiteilija Sara Valta pohtii polyamoriaa, aseksuaalisuutta ja biseksuaalisuutta

Kun elämänkumppaneita on yhtä aikaa useampi kuin yksi, yhteen ihmiseen kohdistuu vähemmän odotuksia, ja erilaiset persoonat täydentävät monipuolisemmin toisiaan. Mutta miten kuvion saa toimimaan, kun kaikki asuvat saman katon alla?

Sarjakuvataiteilija Sara Valta kertoo ménage a trois -arjestaan omaelämäkerrallisessa sarjakuva-albumissaan. Hän ei tarjoa kaikenkattavia ohjeita, vaan kertoo miten heillä homma toimii. Päähenkilön ohella tilaa saa kumppani H-P:n persoona.  

Polyamorian ohella Valta pohtii aseksuaalisuutta ja biseksuaalisuutta. Hän kertoo, kuinka aseksuaalikin voi olla rietas ja millaisia erilaisia muotoja biseksuaalisuus voi saada. 

Kokoelma on yhdistelmä kevyttä yleisluontoista ihmissuhdehuumoria, henkilökohtaisuuksista lähtevää ajankuvaa ja selkokielistä opetussarjakuvaa. Teemojen kirjo tarjoaa viihdettä ja uusia näkökulmia monenlaisille lukijoille. Esimerkiksi kuvaukset erilaisista rakkauden osoittamisen tavoista ja arjen järjestämisestä ovat tuttuja suhdemuodosta riippumatta.

mainos

Pelkistetysti piirrettyjen hahmojen liioitellut ilmeet ja eleet tuovat tietoiskuihinkin huumoria ja välittävät muitakin tunnelmia. Ilmeily keventää vahvasti tekstin varassa kulkevaa kerrontaa. Satunnaiset eri väreillä ja mustilla pinnoilla kikkailut jäntevöittävät kuvia, mutta suurimmalla osalla sivuista käytetty luonnosmaisen viivan ja yhden vaihtelevan huomiovärin tekniikka jättää teoksen taiteen kauas tekijän fiktiivisten tarinoiden vahvasta visuaalisuudesta. 

Sara Valta: Monisuhdetta – Päiväkirjamerkintöjä polyamoriasta
Digicomix 2021