AdAstra_800g

ElokuvaKirjoittanut Tuomas Rantanen

Ad Astra tarjoaa valkokankaalle scifi-höttöä

Lukuaika: < 1 minuutti

Ad Astra tarjoaa valkokankaalle scifi-höttöä

Ad Astra

James Gray

☆☆

James Grayn scifi-koosteessa Roy McBride lähtee etsimään aurinkokunnan reunamilta hulluksi tullutta komentajakapteeni-isäänsä melkein kuin Martin Sheenin roolihahmo seonnutta kenraali Kurtzia Francis Ford -Coppolan  ja Joseph Condradin kolonialismi-klassikossa Ilmestyskirja. Nyt (1979). 

Muuten elokuvasta voi bongata kuvallisia ja teemallisia lainauksia alkaen Kubrickin Avaruusseikkailu 2001:stä (1968), Tarkovskin –Solariksesta (1971), Verhoevenin Total Recallista (2010) Spielbergin Maailmojen sodasta (2005), Star Trek -elokuvasarjasta ja Alfonso Cuarónin Gravitystä (2013). 

Lisäksi näyttävässä kuuautohyökkäyksessä imitoidaan suorastaan ilkikurisesti John Fordin western-klassikkoa Hyökkäys erämaassa (1939).

Ulkoisen olemuksensa puolesta viihdyttävän elokuvan luonnontieteellis-teknologinen perusta on täyttä puutaheinää. Tarinan pääpointti on kuitenkin toisaalla: etäisen isä-poikasuhteen aiheuttaman trauman ratkaisemisessa sekä ura- ja velvollisuuskeskeisyyden ja omien eettisten ratkaisujen välisen jännitteen pöyhimisessä. Vaikka Brad Pitt ja Tommy Lee Jones hoitavat näyttelijänleiviskänsä normilaadullaan, elokuvan elämänvalintoihin ja velvollisuusetiikkaan liittyvät päätelmät ovat lopulta vaikeimpia asioita väisteleviä ja sukupuolirooleja myöten sovinnaisia.  

mainos