pinja-hahtola-1-1440x750

Esittävä taideKirjoittanut Tuula Sipilä

Kun naiset rakastuivat renttuun

Lukuaika: < 1 minuutti

Kun naiset rakastuivat renttuun

Eino Leinon eksät – enemmän ja vähemmän muusina

Pinja Hahtola

Teatteri Avoimet Ovet

Anonyymien Apollon muusien terapiaistunnossa naiset puhuvat suunsa puhtaiksi, ja runoilija Eino Leino kääntyilee haudassaan. Ainakin lavalla nököttävän arkun uumenista kuuluu vaimeata murinaa. Kyseessä on tietysti Eino Leinon eksätenemmän ja vähemmän muusina Teatteri Avointen ovien lavalla. Monologin käsikirjoitus on Hahtolan, joka myös näyttelee kaikki roolit.

Hahtola pyörittelee vauhdilla kuvia – osin kliseisiäkin – joiden valossa Leino näyttäytyy holtittomasti käyttäytyvältä ressukalta. Runoilija oli toki viinaan ja naisiin kallellaan, mutta paljon muutakin: monipuolinen lehtimies, suomentaja, kriitikko ja pakinoitsija, joka on jättänyt painavan jälkensä maamme kirjalliseen historiaan. Ja kaikki tämä näytelmässä myös mainitaan. Muusien myötä kurkistamme suomalaiseen sadan vuoden takaiseen kulttuurieliitin elämään. Siellähän vilahtelevat mm. Otto Manninen, V.A. Koskenniemi ja itse Sibeliuskin.

Kokouksen koollekutsujana esittäytyy satukuningatar Anni Swan, ja naisia on koko liuta: Aino Kallas, L. Onerva, Freya Schoultz, Maila Talvio, Aino Kajanus ja Hanna Laitinen. Heistä Schoultz, Kajanus ja Laitinen päätyivät Leinon vaimoiksi, muut olivat muusia, innoittajia, rakastajattaria, työtovereita, jotka sallivat heilaltaan huonoa käytöstä ehkä liikaakin. Välillä lavalle ilmaantuva päämuusa, Antiikin Kreikan runotar Kalliope muistuttaa syystäkin nykyajan hastageista ja metoo-liikkeestä.

Pinja Hahtola tekee lavalla hurjan työn ja muuntautuu muutaman hatun ja helminauhan turvin kaikkiin rooleihinsa vain hiusten heilautuksella. Hahmoista mainioimpia on yrmeäilmeinen kulttuuritantta Talvio.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Yleisön kiittämä esitys valittiin parhaaksi Oulun valtakunnallisessa monologikilpailussa tämän vuoden helmikuussa. Hahtola on esittänyt monologia mm. Kajaanin Runoviikoilla viime kesänä ja nyt myös Helsingissä.

Käsikirjoitus: Pinja Hahtola
Ohjaus: Seppo Honkonen
Äänimaailma: Marko Pakarinen
Näyttämöllä: Pinja Hahtola
Visuaalinen ilme ja sovitus: Työryhmä
Päähineet: Heidi Tsokkinen/Hatlantis Oy