Maalaus nuoresta henkilöstä jonka kasvoihin osuu sininen valo

MediaKirjoittanut Hanna NiittymäkiKuvat Ondrei Kangas

Sinisen valon sukupolvi on tottunut älypuhelimiin syntymästään saakka

Lukuaika: < 1 minuutti

Sinisen valon sukupolvi on tottunut älypuhelimiin syntymästään saakka

Artikkeli on julkaistu Mediaattorissa 1/2024Mediaattori on mediakasvatuksen tiedotuslehti, joka julkaistiin mediakasvatusteemaisen Voiman (1/2024) välissä.

Mannerheimin lastensuojeluliiton mediakasvatuskampanja Sinisen valon sukupolvi haluaa tukea huoltajia syyllistämättä ohjaamaan lapsiaan älypuhelinten maailmassa. 

“Ruudun takaa maailma näyttäytyy joskus liiankin raadollisena. Ruudun takana kiusataan ja tullaan kiusatuksi. Siellä jäädään yksin ja vertaillaan itseä muihin. Ruudun takana hukutaan uutistulvaan ja jäädään raakuuksien edessä omilleen. Ruudun takana sopimattomat sovellukset ja loputon mediavirta kiusaavat pieniä mieliä ilman aikuisen tuomaa turvaa.

Ja siksi sinisen valon sukupolvea on kasvatettava.” Ratkaisuna MLL:n kampanja tarjoaa kiinnostusta lapsen elämää kohtaan ja valmiutta käydä jatkuvaa keskustelua asioista ruudun tällä ja tuolla puolen.

Sinisen valon sukupolvi -kampanja tarjoaa muun muassa vinkkejä siihen, miten puhua lapsen kanssa väkivalta-, sota- tai onnettomuusuutisista, miten suhtautua ruutuaikaan ja tekoälyyn ja miten suojautua häirinnältä ja kiusaamiselta. Medioiden negatiivisilta vaikutuksilta suojautumisen lisäksi kampanja kehottaa valmentamaan lapsia toimimaan somessa ja netissä myönteisesti ja huomaavaisesti muita kohtaan.  

mainos

MLL ehdottaa  myös Parental Advisory -leiman tapaan toimivaa merkintää tekoälyllä tehtyihin sisältöihin. “Tekoälyllä on laaja vaikutus lasten median käyttöön, sillä algoritmit määräävät mitä videoita lapset katsovat, mitä uutisia he näkevät ja minkälaista sisältöä he kuluttavat. Tekoälyn myötä todellisen ja kuvitteellisen raja on häilyvä. Jopa aikuisten on vaikea tunnistaa tekoälyn tuotoksia ja lasten kohdalla tilanne on vielä vaikeampi.” 

Suomessa hyvin tärkeänä nähdyn uimataidon lisäksi mediavirroissa uiminen alkaa olla yhtä elintärkeä kansalaistaito. Sen opettelu pitää aloittaa mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. 

Maalaus nuoresta henkilöstä jonka kasvoihin osuu sininen valo