Vlast, YhteiskuntaKirjoittanut Iida Simes

Samalla kun Telegramin viestialustat pursuavat rikollista sisältöä, kanavat ovat elintärkeitä ihmisoikeusaktivisteille ja toisinajattelijoille

Telegramin perustaja Pavel Durov ei suostunut siivoamaan tai moderoimaan viestintäpalvelun sisältöjä – ja siksi hänet pidätettiin Ranskassa.

Lukuaika: 2 minuuttia

Samalla kun Telegramin viestialustat pursuavat rikollista sisältöä, kanavat ovat elintärkeitä ihmisoikeusaktivisteille ja toisinajattelijoille

Noin 800 miljoonan käyttäjän viestipalvelu Telegramin perustaja, venäläis-ranskalainen teknologiamiljardööri Pavel Durov, pidätettiin Pariisissa 24. elokuuta 2024. Durov (s. 1984) on perustanut myös Vkontakten, venäläisen vastineen Facebookille. Durovia syytetään disinformaation ja monenlaisen rikollisen sisällön kuten lapsipornon ja huumekaupan levittämisestä. Ranskalaisten viranomaisten pyynnöistä huolimatta Durov ei ole siistinyt törkyisimpiäkään sisältöjä saati moderoinut postauksia. 

Venäjällä Telegram on toiseksi suosituin sosiaalisen median alusta, jonka ohi menee vain Whatsapp. Telegramissa pääsee osallistumaan satojen tuhansien ihmisten ryhmäkeskusteluihin, lukemaan uutisia ja viranomaisten tiedotteita, seuraamaan Ukrainan rintamien sotatoimia, ostamaan huumausaineita ja etsimään seksiseuraa.

Vallanpitäjät väittävät haluavansa etsiä Telegramista roistoja ja kitkeä rikollisuutta. Kuitenkin ihmisoikeusaktivistit ja diktatuurien toisinajattelijat pelkäävät henkensä puolesta, jos keskustelut ja viestit vuotavat. 

Telegramin suosituimpia uutisoijia ovat ukrainalaiset sotareportterit ja presidentti Zelenskyi

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

ULKOMAILTA TOIMIVA VENÄLÄINEN verkkolehti Meduza raportoi, miten Venäjän vallanpitäjät kiirehtivät syyttämään ”länttä” eli Ranskaa kaksinaamaisuudesta. Venäläiset väittivät, että lännessä vain puhutaan sananvapaudesta mutta todellisuudessa sana ei ole vapaa.

Venäjän entinen pääministeri ja presidentti Dmitri Medvedjev oli vahingoniloinen siitä, miten Durov pidätettiin koska ei ollut totellut Ranskan oikeuslaitosta. Medvedjev kertoi aiemmin pyytäneensä Durovia auttamaan Venäjän poliisia, mutta tämä oli kieltäytynyt. Medvedjev ilkkui Durovin luulleen suurimman ongelmansa olevan Venäjä, mutta hän onkin pulassa kaikkialla.

Kaksinaamaisen retoriikan mestari, Kremlin ihmisoikeuskomissaari Tatjana Moskalkova kiirehti hänkin taistelemaan sensuuria vastaan: ”On selvää, että Pavel Durovin pidättäminen oli [ranskalaisten] yritys sulkea Telegram – nettialusta, josta voimme oppia mitä maailmassa tapahtuu. Tämä koskettaa kaikkia, jotka tukevat sananvapautta ja rakentavat moninapaista maailmaa.”

BBC:N VENÄJÄN TOIMITUS kiirehti lisäämään Moskalkovan kommentin perään, että tämä oli kovin hiljaa, kun Venäjä sulki pääsyn viestipalvelu Signaliin elokuussa 2024 ja on vuodesta 2023 rajoittanut pääsyä YouTubeen. Facebook ja Instagram ovat Venäjällä lähes kokonaan blokattuja.

Myös Kremlin politiikan vastustajat ovat kritisoineet Durovin pidätystä. 

Oppositiopoliitikko Ilja Jašin kirjoitti viestipalvelu X:ssä, ettei hän pidä Durovia rikollisena. Hän toivoo, että Durov todetaan syyttömäksi.

Meduza lainaa Kremlin trolleja jahdannutta tutkijatohtori Pekka Kallioniemeä. Hän kertoo X:ssä Trumpin tukijoiden pilkkaavan innoissaan eurooppalaisia sananvapauden rajoittamisesta.

Venäläinen ihmisoikeusasianajaja Dmitri Zair-Bek valitti, miten alustalleen kirjoittavia suojeleva Durov pidätettiin, koska häneltä vaadittiin kirjoittajien paljastamista – nyt tosiaan Ranskassa eikä Venäjällä.

Kirjoitus on Voiman Vlast!-sarjaa. Siinä julkaisemme Venäjää, Ukrainaa, Valko-Venäjää ja Kaukasusta sekä alueiden sotaa, konflikteja ja ihmisoikeuksia käsitteleviä juttuja. Sarjan toimittamista on tukenut Alfred Kordelinin säätiö.