Sarjakuvia lapsuudesta lähtien piirtänyt Henriikka “Rikkisu” Palva pohti vuonna 2014, kuinka uskaltaa rakastua uudelleen ja voiko rakkauteen luottaa. Näistä lähtökohdista syntyi Eternally Yours -niminen fantasiasarjakuva, joka julkaistiin myöhemmin myös suomeksi nimellä Ikuisesti sinun (Nordic Manga 2023).
Teoksessa vampyyri rakastuu kuolevaiseen ja joutuu samalla taistelemaan vastaan kirousta, jonka mukaan rakkaus aiheuttaa vampyyrille kärsimystä. Tarinaan kuuluu myös tatuointeja, verenvuodatusta, silmän uhraaminen ja demonin kanssa tehty sopimus. Kehokauhun keskeltä puhkeaa romanssi.
“Halusin tehdä vampyyritarinan, jota en ole vielä itse lukenut. Eskapistisena ihmisenä halusin tehdä viihdyttävän tarinan”, Palva kertoo.
Hän innostui fantasiasta törmättyään haltioista ja peikoista kertoviin ElfQuest-sarjakuviin, jotka “olivat aivan mind blown” kokemus. Teini-iässä löytyivät myös goottityyli ja fantasian pimeä puoli, kuten vampyyrit ja demonit, jotka viehättävät edelleen.
“Teininä samaistuin hahmojen angstiin. Traagiset hahmot ovat edelleen mielenkiintoisimpia.”
Palva pitää veren ja arpien piirtämisestä, ja niitä onkin useilla hänen hahmoillaan. Synkkyyden lisäksi fantasiaromantiikassa viehättää luova vapaus.
“Fantasiamaailmojen asukit toimivat eri sääntöjen mukaan kuin omamme. Voi käyttää yleisiä sääntöjä, kuten että haltiat ovat kuolemattomia tai vampyyrit imevät verta, mutta voi keksiä myös aivan omia sääntöjä. Voi keksiä omaperäisiä juonikuvioita ja konflikteja rakastavaisten tai ystävien välille.”
Sarjakuva vaatii sisäistä paloa
Tarinan taustalla on oma maailmansa, jossa esimerkiksi kirottu vampyyri muuttuu ajoittain ihmiseksi. Itse keksityssä maailmassa voi periaatteessa tapahtua mitä vain. Silti maailman pitää pysyä sisäisesti johdonmukaisena.
“Kun viettää pitkän aikaa maailman ja tarinan sisällä, ei välttämättä itse huomaa, jos rakentaa sinne epäkohtia tai järjettömyyksiä”, Palva kertoo. Hänen mielestään palautetta kannattaakin pyytää mahdollisimman aikaisessa vaiheessa luomisprosessia. Eternally Yours -tarinasta hän puhui paljon ystävilleen, joka myös piirtävät sarjakuvia. Uuden, työn alla olevan sarjakuvansa käsikirjoitusta hän on jakanut ystävilleen tekstinä.
Palautteen myötä oppii ottamaan palautetta vastaan ja ymmärtämään, miten lukijat katsovat teosta aina omalla tavallaan.
“On mukavaa kuulla, mitä asioita muut näkevät sarjakuvista. Itselle voivat olla aivan eri asiat tärkeitä. Onneksi minulla on ystäviä, jotka piirtävät itsekin ja osaavat sanoa muutakin kuin ’ihan kiva’. Jos ei olisi tällaista ystäväpiiriä, niin etsisin palautetta erilaisista sarjakuvayhteisöistä.”
Eternally Yours syntyi lopusta alkuun: “Mietin ensin, millaisen lopun haluan ja sitten, millaisten käänteiden kautta sinne päästään. Esimerkiksi demoneille olin miettinyt enemmänkin lorea, mutta kun halusin pitää sarjakuvan noin 200-sivuisena, jotta saan sen valmiiksi, niin karsin sitä pois. Nyt työn alla olevassa tarinassa demonit saavat enemmän tilaa.” Lorella tarkoitetaan fiktiivisen maailman syntytarinaa, historiaa ja kulttuuria.
Palva ei ole opiskellut sarjakuvaa, vaan opetellut taiteen tekemällä. Palvan piirrostyyli, rytmi ja kerronnan kikat nojaavat japanilaisen sarjakuvan perinteeseen.
“Teininä meillä oli piirustuskerho, jossa piirsin ElfQuestin innoittamana sarjakuvia. Ranman myötä löysin mangan, se oli tavattoman kaunista, ja aloin käyttää sen keinoja omissa töissäni. Kaverit, jotka eivät kuuluneet piirustuskerhoon ensin vähän ihmettelivät, mutta jatkoin silti piirtämistä omalla tyylilläni.”
Mangassa, kuten Palvan vanhassa suosikissa Ranma 1/2:ssa, tarinat voivat kestää tuhansia sivuja, joten 200-sivuista albumia voi pitää lyhyenä teoksena.
Palva on aiemmin aloittanut monta pitkää eeppistä tarinaa, mutta “niiden juonet eivät olleet niin kiinnostavia, että olisin jaksanut tehdä niitä loppuun”. Jotta pitkän tarinan jaksaa tehdä loppuun, täytyy aiheeseen olla sisäistä paloa, Palva kertoo.
Kustantaja löysi festivaaleilta
Palva halusi Eternally Yours -tarinan mahdollisimman nopeasti lukijoiden saataville ja julkaisi sen siksi ensin Comic Fury -nettisarjakuvapalvelussa. On tavallista, että suomalaisetkin nettisarjakuvien tekijät tekevät sarjakuvansa suoraan englannin kielellä.
“Aina välillä joku innostui kommentoimaan tarinaa, mutta enimmäkseen palaute oli tykkäyksiä ja kävijätietojen seuraamista. Kommentit toivat kyllä lisämotivaatiota tekemiseen, mutta niiden varaan ei voi tekemisen motivaatiota jättää.”
Palva painatti tarinasta kolmiosaisen omakustanteen, jota myi sarjakuvatapahtumissa. Hän tilasi kutakin osaa 50 kappaletta, “jotta niitä ei jää ikuisiksi ajoiksi nurkkiin pyörimään”. Kustantaja Nordic Mangan edustaja löysi pokkarit Helsingin sarjakuvafestivaalien pienlehtitapahtuman Zinefestin myyntipöydästä ja halusi julkaista ne suomeksi yhtenä niteenä.
“Sarjisfestareilla 2022 oli mangasta paneelikeskustelu, jossa kustantaja esiintyi, ja ajattelin, että voi kunpa pääsisin tuolle kustantajalle. Sitten kun kustantaja tuli pöytääni ja oli kiinnostunut sarjakuvastani, en ollut uskoa, että niin todella tapahtui!”
Vaikka sarjakuvia julkaistaan paljon omakustanteina, tuo ulkopuolinen kustantaja sille lisää uskottavuutta: “Kyllähän sitä kustantajalta ostettiin ihan eri tavalla kuin omakustanteena.”
Palva on työstänyt jo vuoden ajan seuraavaa tarinaa, jota varten hän on suunnitellut kolme erilaista fantasiamaailmaa. Sekin kertoo rakkaudesta.
“Uuden tarinan päähenkilö on kissahumanoidi, joka elää konservatiivisessa yhteiskunnassa muiden kissahumanoidien kanssa ja piilottaa muilta homoutensa. Hän haaveilee maailmasta, jossa voisi olla oma itsensä. Sattumusten kautta hän lähtee hakemaan apua tilanteeseensa noidalta ja päätyy daimonien maailmaan toiselle puolelle universumia. Daimonien maailmassa hän näkee tavan elää, jota ei voinut kuvitella edes mahdolliseksi.”
Kuvakäsikirjoitus on vasta alussa, eikä Palva tiedä sarjakuvan tarkkaa valmistumisaikataulua, mutta tulevakin tarina nähdään ensin netissä: “Päivitän sivuja nettiin sitä mukaan, kun niitä saan valmiiksi.”
Palvan töitä löytää Instagram-tililtä @rikkisu_art.