Euroopan unionille tuli kiire saattaa vuosikausia valmisteltu yritysvastuudirektiivi loppuun tällä istuntokaudella. Nyt EU:n jäsenmaista koostuva neuvosto on pitkän väännön jälkeen hyväksynyt yritysvastuudirektiivin. Se laittaa yritykset vastuuseen koko tuotantoketjunsa pituudelta.
Lue, miten eurooppalainen öljy-yhtiö aiheutti ympäristökatastrofin Etelä-Amerikassa
Eurooppalaiset kansalaisjärjestöt ja Suomessa asiaa tiiviisti seurannut Finnwatch esittää nyt kuitenkin kiireen vilkkaa tiukennuksia lain muotoiluun. Alkuperäinen, tiukka sanamuotoilu löystyi yritysmaailman lobbauksen jälkeen, mutta kirjauksia on yhä mahdollista muuttaa, kun direktiivi etenee seuraavaksi Euroopan parlamentin äänestyksiin. Euroopan unionin lainsäädäntöprosessin mukaan neuvoston tulee vielä hyväksyä mahdolliset parlamentin ehdottamat muutokset, minkä jälkeen jäsenmaat vievät direktiivin kansallisiin lainsäädäntöihin.
Finnwatch pitää direktiiviä joka tapauksessa merkittävänä edistysaskeleena.
”Yritysvastuudirektiivi tulee ensimmäistä kertaa asettamaan yrityksille velvollisuuden kunnioittaa ihmisoikeuksia ja ympäristöä. Direktiivin myötä suuret yritykset velvoitetaan myös laatimaan ja toteuttamaan ilmastoa koskevat siirtymäsuunnitelmat, joilla niiden strategia ja liiketoimintamallit muutetaan vastaamaan puolentoista asteen ilmastotavoitetta”, järjestö sanoo tiedotteessaan.
Historiallinen lakiesitys uhkasi kaatua jäsenmaiden riitelyyn viime metreillä, mutta se saatiin silti läpi ennen Euroopan parlamentin viimeistä täysistuntoa huhtikuussa. Uusi parlamentti valitaan kesäkuussa.
Muokattu otsikkoa 19.3.2024 klo 10.05: historiallinen yritysvastuulaki voimaan > historiallinen yritysvastuulaki etenee
Tarkennettu 19.3.2024 klo 10.05: Sen jälkeen jäsenmaiden pitää viedä velvoitteet kunkin maan kansalliseen lainsäädäntöön. > Euroopan unionin lainsäädäntöprosessin mukaan neuvoston tulee vielä hyväksyä mahdolliset parlamentin ehdottamat muutokset, minkä jälkeen jäsenmaat vievät direktiivin kansallisiin lainsäädäntöihin.