Raunioita Gazassa kesällä 2022. Kuva: Mohammed Ibrahim / Unsplash

Kolumni, YhteiskuntaKirjoittanut Emilia Miettinen

Siviilien teurastaminen ei ole puolustautumista

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu erosi pestistään vastalauseena ja syyttää kansainvälistä yhteisöä osallisuudesta palestiinalaisten kansanmurhaan. Israelin hyökkäyksessä Gazaan on kuollut tähän mennessä tuhansia siviilejä.

Lukuaika: 2 minuuttia

Siviilien teurastaminen ei ole puolustautumista

Raunioita Gazassa kesällä 2022. Kuva: Mohammed Ibrahim / Unsplash

Craig Mokhiber, Yhdistyneiden kansakuntien New Yorkin ihmisoikeusvaltuutetun toimiston johtaja irtisanoutui lauantaina 28.10. protestina YK:n ja koko kansainvälisen yhteisön epäonnistumiselle Palestiinan asukkaiden kansanmurhan estämiseksi. 

Avoimesti julkaisemassaan kirjeessä Mokhiber toteaa: ”Koska olen tehnyt jo yli kolme vuosikymmentä töitä ihmisoikeusasianajajana, tiedän, että sanaa kansanmurha käytetään usein löyhästi, poliittisin tarkoitusperin. Mutta nyt käynnissä oleva täysimittainen palestiinalaisten teurastus, joka kumpuaa etnonationalistisesta ja kolonialistisesta ideologiasta ja on osa vuosikymmenien systemaattista etnistä puhdistusta ja vainoa, vain koska he ovat arabeja [––] ei jätä epäilyksen sijaa.”

Lauantaihin mennessä Israel oli hyökkäyksessään tappanut jo noin kahdeksantuhatta palestiinalaista siviiliä, joista melkein puolet oli lapsia. Kukaan ei tarkalleen tiedä, paljonko kuolleita on ja kuinka monta on hautautunut pommitettuihin raunioihin. Israel pommittaa alueita, joilta kukaan ei pääse pakoon. Iskuja on tehty myös sairaaloihin, ja viimeksi tiistaina 31.10. raportoitiin iskusta pakolaisleiriin. Hyökkäystä vastaan on protestoitu laajalti, ja myös juutalaiset eri puolilla maailmaa ovat tuominneet Israelin teot ja osoittaneet mieltään. 

”Tämä on oppikirjaesimerkki kansanmurhasta”, jatkaa Mokhiber. ”Ja Yhdysvallat, Britannia ja iso osa Euroopan valtioita ovat täysin osallisia tähän kammottavaan hyökkäykseen.” Yksi maista, joihin Mokhiber epäilyksettä viittaa, on Suomi, joka pidättäytyi 45 muun maan tavoin äänestämästä lauantaina, kun YK:n yleiskokouksessa äänestettiin välittömän tulitauon puolesta äänin 120–14. 

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Pääministeri Petteri Orpo ja ulkoministeri Elina Valtonen vetosivat lausunnoissaan siihen, että Hamasin iskuja, joita on käytetty oikeutuksena Israelin hyökkäykselle, ei tuomittu YK:n päätöslauselmassa tarpeeksi selväsanaisesti, ainoastaan kaikki väkivallanteot siviilejä kohtaan. Lisäksi he vetosivat siihen, että muutkin Euroopan unionin pohjoismaiset jäsenet pidättäytyivät äänestämästä. Nato-maa Norja äänesti tulitauon puolesta. 

Yksi syy Suomen täydellisen selkärangattomalle ja moraalittomalle linjalle lienee se, että Suomella on niin sanotusti bisnekset kesken. Suomi ostaa aseita Israelilta, joka tunnetaan maailman edistyksellisimmästä aseteknologiasta, kiitos Palestiinan konfliktin tarjoamien mittavien testausmahdollisuuksien. Lisäksi Suomi käy kauppaa Israelin laittomien siirtokuntien kanssa. 

Kaikki siviileihin kohdistuvat hyökkäykset ja väkivallanteot ovat täysin tuomittavia, olivat ne terroristijärjestö Hamasin tai Israelin valtion toteuttamia. Tässä vaiheessa, kun palestiinalaisten siviiliuhrien – ja erityisesti lapsiuhrien – määrä on noussut niin käsittämättömään mittakaavaan, en halua enää kertaakaan kuulla, että Israelilla on oikeus puolustautua. 

Israelin hyökkäyksessä ei ole kyse puolustautumisesta. Gazassa on käynnissä siviiliväestön teurastus, kuten pestinsä jättänyt Craig Mokhiber kirjeessään sanoo. 

Ja mikään, ei mikään koskaan, anna oikeutta tappaa siviilejä, lapsista puhumattakaan.