Ryhmäkuva Pertin valinnan ihmisistä.

TaideKirjoittanut Mika PekkolaKuvat Nauska

Pertin Valinnan toimijat ravistelevat luutuneita rakenteita – ”Etsimme uusia tapoja työllistää ja osallistaa”

Viisivuotistaivaltaan huhtikuussa 2023 juhlivan Pertin Valinta -kaupan toimijat ravistelevat luutuneita rakenteita ja avaavat mahdollisuuksia erityisryhmiin kuuluville taiteilijoille. Outsider-taiteilijoiden toimintaa ohjaa yhdenvertaisuuden ja osallisuuden periaate.

Lukuaika: 7 minuuttia

Pertin Valinnan toimijat ravistelevat luutuneita rakenteita – ”Etsimme uusia tapoja työllistää ja osallistaa”

Pertin Valinta

Pertin Valinnan toimintaa ja tapahtumia rahoittavat muun muassa Taiteen edistämiskeskus, Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä taidealan säätiöt kuten Frame Contemporary Art Finland -säätiö. Mukana on myös yrityksiä, kuten Kyrö Distillery ja WSOY. 

Pertin Valinnan tuotannoista vastaavat Pertti Kurikan Nimipäivien managerit Teuvo Merkkiniemi ja Kalle Pajamaa, Outsider Art Festivalin toiminnanjohtaja ja kumppanuusvastaava Heini Merkkiniemi sekä Arttu Parttinen.  

Pertin Valinnan viisivuotistaivalta juhlitaan 24.–28.4. kahvittelun ja tarjousten merkeissä, ja varsinainen syntymäpäiväjuhla järjestetään perjantaina 28.4.

Voit kuunnella artikkelin myös suoratoistopalveluista, esimerkiksi Spotifysta.

Erityisryhmien työ ja toimijuus ovat nousseet viime vuosina vahvasti esiin outsider-taiteilijoiden omaehtoisen taideaktivismin ansiosta. Euroviisuissakin esiintynyt Pertti Kurikan Nimipäivät -punkyhtye on osuva esimerkki tällaisesta toiminnasta: bändi on purkanut taiteen tekemisen ja julkisuuden normeja osoittamalla, että erityisryhmiin kuuluvat taiteilijat, kuten kehitysvammaiset ja autismin kirjolla olevat ihmiset, voivat luoda taidetta siinä missä muutkin. Esikuvana ja tienraivaajana toiminut bändi on osoittanut käytännössä, että musiikin ja taiteen tekeminen kuuluu kaikille. Ottamalla ohjat käsiinsä outsider-taiteilijat ovat vahvistaneet toimijuuttaan sekä omaa elämäänsä koskevissa asioissa että laajemmin yhteiskunnassa.

Outsider-taiteilijoiden aktivismi perustuu haluun purkaa syrjiviä rakenteita ja edistää yhdenvertaisuutta. Outsider-taide on kattokäsite koulutetun taidekentän ulkopuoliselle taiteelle. Sen alle mahtuu itseoppineita ja erityistä tukea tarvitsevia taiteilijoita, mielenterveyskuntoutujia sekä erityisryhmiin kuuluvia taiteilijoita. Lainasanan ”outsider-taide” käytön taustalla on halu edistää suomalaisten taiteilijoiden tunnistamista osaksi laajempaa kansainvälistä outsider-taiteen liikettä.

Pertin Valinnasta Outsider Art Festivaliin

Helsingin Hakaniemessä toimiva outsider-kulttuurin tuotantotalo Pertin Valinta on Pertti Kurikan nimipäivissä soittaneiden Pertti Kurikan, Sami Helteen, Kari Aallon ja Toni Välitalon perustama ja omistama kivijalkakauppa ja galleria, jossa on myynnissä huolellisesti kuratoitu kokoelma taidetta, levyjä ja taidetuotteita. Kauppa on myös taiteen välitystoimisto, ja se toimii alustana eri taiteenalojen outsider-taiteilijoille. 

Pertin Valinta tuottaa Outsider Art Festivalia (OAF), jota se järjestää yhdessä Autismisäätiön ja mielenterveysjärjestö Kukunori ry:n kanssa. OAF syntyi, kun Pertin Valinnan väki ja Autismisäätiön toimijat miettivät, kuinka erityisryhmille voitaisiin antaa enemmän valtaa päätöksentekijöinä. Festivaalia ohjaa inklusiivisen tuotannon ja kuratoinnin malli.

 ”Etsimme uusia tapoja työllistää ja osallistaa erityisryhmiä kulttuuri- ja ravintola-aloilla”, Pertin Valinnan perustajajäsen ja kuraattori Helle kertoo. ”Palkkaamme erityisryhmiin kuuluvia kuvataiteilijoita, kirjailijoita, muusikoita ja muita taiteilijoita. OAF työllistää nykyään vuosittain sata henkilöä, ja se on osa Helsingin juhlaviikkojen ohjelmaa. Unelmani on, että festivaali laajentuisi tulevaisuudessa muillekin paikkakunnille.”

Erityisryhmien toimijuuden vahvistaminen on lähellä Helteen sydäntä.

Ryhmäkuvassa Pertin Valinnan perustajia ja omistajia.
Pertin Valinnan perustajia ja omistajia. Ylhäällä Sami Helle ja Toni Välitalo, alhaalla Pertti Kurikka ja Kari Aalto.

”On kiva, että Pertti Kurikan Nimipäivät on pystynyt antamaan erityisryhmiin kuuluville taiteilijoille sysäyksen tehdä asioita”, hän iloitsee. ”Myös OAF avaa mahdollisuuksia. Bändillä ja festivaalilla on ollut varmaan aika suuri rooli sen osoittamisessa, mitä erityisryhmiin kuuluvat ihmiset voivat tehdä. Olemme kyenneet ottamaan riskejä ja potkimaan ovia auki.”

Helle toimii tänä vuonna OAF:n musiikkiohjelman kuraattorina yhdessä rap-artisti Palefacen ja muusikko Sani Valorannan kanssa. Kuratoinnissa on riittänyt työtä: bändeiltä tuli esiintyjähakuun Helteen sanoin ”hitsin iso määrä” hakemuksia.

”Ensimmäisenä festivaalivuonna hakemuksia tuli aika maltillisesti, mutta sen jälkeen niiden määrä on vuosittain tuplaantunut. On hienoa, että varsinkin musiikkitarjontaa on runsaasti. Kuratointi on todella hauskaa, ja olen itsekin löytänyt sen kautta uusia kiinnostavia bändejä.”

Taiteilijat työllistyvät myös festivaalioppaina.

”Tänä vuonna olen oppaana kolmatta kertaa”, Helle sanoo. ”Festareilla erityisryhmiin kuuluvat, kehitysvammaiset ja normihelsinkiläiset kohtaavat toisiaan ja pitävät yhdessä hauskaa. Ketään ei suljeta pois. Itselleni tapahtuma on vuoden kohokohta.”

Koneen Säätiön rahoittama OAF Akatemia, joka on uusi väylä tehdä outsider-taidetta tilaustyönä, on osa Outsider Art Festivalin toimintaa. Toimintaa ohjaa inklusiivisuuden periaate: erityisryhmiin kuuluvat kuraattorit päättävät muun muassa festivaalin taiteellisesta sisällöstä.

Pertti Kurikan alter ego Kalevi Helvetti

 Punkbändi Pertti Kurikan Nimipäivät lopetti toimintansa vuonna 2016, jonka jälkeen sen jäsenet jatkoivat uraansa eri projekteissa. Helle luotsaa jazz- ja bluestrioaan Sam Heat. Aalto soittaa Rastakarai-reggaeyhtyeessä ja Välitalo lastenmusiikkia esittävässä Hassut Tassut -yhtyeessä. Kurikka puolestaan jatkaa taiteen tekemistä alter egonsa, vampyyriasuun pukeutuneen Kalevi Helvetin hahmossa.

”Teen Kalevi Helvetin näytöksiä ja teatteriohjelmia”, Kurikka kertoo. ”Mitä helvetissä on? 1500 astetta hellettä, huhhuh kuumaa! Helvetissä on hampaiden kiristystä, ja fakta on se, ettei kukaan halua sinne. Ihmiset ovat tykänneet Kalevi Helvetistä.”

Sen lisäksi, että on toiminut esiintyvänä taiteilijana, Kurikka on piirtänyt sarjakuvia. Hänen taidettaan on julkaistu esimerkiksi verkossa Kalevi Helvetti Galleriassa.

”Taiteessani esiintyvät krokotiili, sarvikuono, virtahevot, muurahaiset, helvetin linnut ja helvetin hiiret sekä erilaisia käärmeitä: silmälasikäärme, kyykäärme, verkkokäärme ja kuningatarkäärme”, Kurikka kertoo. ”Päätän itse, mitä sarjakuvissa tapahtuu. Kukaan ei voi sanoa minulle, että tee tuota tai tätä. Teen taidetta juuri niin kuin pitää tehdä.”

Kurikka piirtää Pertin Valinnassa myös potretteja. Hän on tehnyt tilauksesta muotokuvia perheistä, pariskunnista ja lemmikkieläimistä.

Kurikan laaja-alainen taiteellinen työ on esimerkki suomalaiselle outsider-taiteelle ominaisesta monitaiteellisesta lähestymistavasta. Pertin Valinnan ja OAF:n taiteilijat työskentelevät kuvataiteen, runouden, esiintyvän taiteen, musiikin ja elokuvien parissa.

Suomalaisten outsider-taiteilijoiden monialainen tuotanto on kansainvälisesti tunnettua. Pertin Valinta tukee suomalaisten taiteilijoiden kansainvälistymistä. Uusin tapahtuma on Suomen Ranskan kulttuuri-instituutin kanssa järjestettävä ryhmänäyttely Imagine Everyday! Outsider Art Finland, joka pidetään Pariisissa 14.4.–13.7.2023. Ryhmänäyttelyn ovat kuratoineet Outsider Art Festivalin taiteellinen työryhmä yhdessä Sofia Lanussen kanssa. Avajaisviikonloppuna on tarjolla kuvataidetta, esittävää taidetta, elokuvia, virtuaalista kulttuurimatkailua, ruokaelämyksiä sekä Pertin Valinnan tuotteita. Esillä on Kalevi Helvetin, Riina Noron, Satu Nekalan ja Maria Tanin töitä. Taiteilijat matkustavat myös itse Ranskaan näyttelyn avajaisiin.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Hammodeista kirkkourkuihin

OAF Akatemian ensimmäiseksi taiteilijaksi valittiin maaliskuussa 2023 vahvassa nousussa oleva Hammond-muusikko Kalle Salonen. OAF Akatemia on tilannut Saloselta musiikkia kolmille Hammond-uruille. Projektiin osallistuvat Salosen lisäksi muusikot Jukka Gustavson ja Pekka Gröhn sekä mentori-tuottaja Hannu Pikkarainen. Teoskokonaisuus esitetään elokuussa Outsider Art Festivalin yhteydessä.

Salonen kertoo soittaneensa urkuja pikkupojasta saakka.

 ”Kaikki alkoi isäni sylistä”, hän sanoo. ”Laitoin kädet koskettimille, ja aloin soittamaan. Urut ovat monipuolinen instrumentti. Niillä voi ilmaista kaikenlaisia tunteita.”

 Salosen sydäntä lähellä ovat etenkin funk- ja bluesilmaisu. Kotimaisista artisteista häntä ovat inspiroineet urkuri Kalevi Kiviniemi ja Agents-yhtyeen kosketinsoittaja Jukka-Pekka Virtanen. Ulkomaisista esikuvista hän mainitsee Deep Purple -yhtyeen kosketinsoittaja Jon Lordin, sähköurkuri Jimmy Smithin sekä James Brownin.

Kalle Salonen, Pekka Gröhn ja Jukka Gustafsson istuvat sohvalla.
Kalle Salosen (keskellä) uusimmassa kokoonpanossa ovat Pekka Gröhn (vas.) ja Jukka Gustafsson.

”Nyt kun aloitan tämän uuden projektin, minun on sanottava muille jutuille hetkeksi stop”, Salonen toteaa. ”Jos menen sinne ja tänne, homma venyy liikaa.”

Salonen on tehnyt aktiivisesti yhteistyötä eri kokoonpanojen kanssa. Hän on soittanut syntetisaattoria Kalevi Helvetin näytöksissä ja kosketinsoittimia Helteen Sam Heat -yhtyeessä.

 ”Olen ylpeä tästä miehestä”, Helle taputtaa ystävänsä selkää. ”On mahtavaa, että saan tehdä hänen kanssaan töitä.”

Kesällä Salonen soittaa urkuja Helteen juhannushäissä. Kirkko- ja konserttiurkujen soittajana hän on jo kokenut tekijä.

”Helsingissä olen soittanut Paavalin kirkossa, jossa on makeat urut”, hän sanoo. ”Niistä lähtee hyvä ääni. Finlandia-talolla soitin Finlandia-hymnin, jonka aikana yleisö nousi seisomaan. Viime vuoden lopulla säestin Ylistaron kirkon joulukonsertissa Jutta Tahvanaista. Kanttori ei päässyt paikalle, ja minulle meinasi tulla hätä. Tartuin sitten crescendoon, joka antaa uruille lisää ääntä, ja kaikki meni hyvin. Jutta lauloi kuin enkeli!”

 Salosen unelmana on päästä soittamaan Musiikkitalon uusia Riegel-konserttiurkuja, jotka on valmistettu käsityönä Itävallassa. Urkujen rakennustyön on määrä valmistua syksyllä 2023, ja ne otetaan käyttöön vuoden 2024 alussa.

 ”Minäkin olen soittanut kirkkourkuja”, Kurikka lisää. ”Soitin New Yorkin Notre Dame -kirkossa vanhan Siionin virren Oi Herra, Jumalani.”

Kurikka esiintyi kirkossa debytoidessaan vuonna 2019 New Yorkin Outsider Art Fair -messuilla. Matkalla syntyivät myös New Yorkin Rutto -kuvataidekokoelman teokset, jotka ovat kiertäneet ympäri maailmaa eri näyttelyissä. 

Outsider-taiteen ääni radiossa

 Pertin Valinnan monialaisesta lähestymistavasta kertoo myös yhteistyö Radio Helsingin kanssa. Pertin Valinnan artisti, musiikkitoimittaja Miika Turunen juontaa Radio Helsingissä joka tiistai Pertin Valinnat -radio-ohjelmaansa ja kuratoi yhdessä Kurikan kanssa ohjelman musiikillisia sisältöjä.

 ”Radio-ohjelmassani käy viikoittain vieraita taiteen eri aloilta”, hän kertoo. ”Osan vieraista kutsun itse, ja osa tulee Pertin Valinnan kautta. Minulle lähetetään valtavasti demoja ja promoja. Ennen sain niitä hädin tuskin yhden tai kaksi viikossa, mutta nykyään niitä tulee niin paljon, etten ehdi tsekkaamaan kaikkia. Se ei ole loukkaus ketään kohtaan. Tilanne on sellainen, että minulla on viikossa vain yksi päivä aikaa käsikirjoittaa ja tehdä ohjelmaa.”

Radiojuontajan tehtäviensä ohella Turunen työskentelee aktiivisesti DJ:nä.

Miika Turunen iloisena Radio Helsingin studiossa.
Miika Turunen vetää radiossa Pertin Valinta -showta.

”Olisi tietysti kiva soittaa vain omaa lempimusaa, mutta DJ-keikoilla on mietittävä tarkasti, millaista musiikkia ihmiset haluavat kuunnella. Esimerkiksi suomirock on suosittua. Valitsen DJ-settini huolellisesti, jotta listalla ei olisi vain Kalevi Helvetin biisejä tai musiikkia kuolemasta ja Jeesuksesta.”

Turunen on haluttu artisti, ja hän on huomannut joutuvansa joskus kieltäytymään tarjotuista töistä, jottei stressaantuisi liikaa. Hän iloitsee kuitenkin kaikista keikkatarjouksista ja ottaa ne vastaan aina, kun se on mahdollista.

 ”Pertin Valintojen ja DJ-keikkojen lisäksi työskentelen viikoittain Lyhty ry:n mediapajalla. Kahden radio-ohjelman juontaminen FM-taajuudella on itselleni aikamoinen aarre. Eräs unelmistani toteutui, kun minut kutsuttiin soittamaan pitkä setti Tavastialla järjestettyyn musiikkialan kutsuvierastilaisuuteen. Tavastia on kuitenkin rockin temppeli. Se oli siistiä.”

Tie on auki

Unelmia Pertin Valinnan ja OAF:n taiteilijoilla riittääkin. Tie on vasta avattu, ja suomalaisen outsider-taiteen tulevaisuus näyttää valoisalta.

Kurikka odottaa innokkaana Pariisin tapahtumaa. Tärkeintä hänelle on saada jatkaa myös tulevaisuudessa taiteensa tekemistä juuri kuten itse haluaa. Helle puolestaan toivoo pääsevänsä solmimaan yhteistyökuvioita Sam Heat -yhtyeellään. Gastronomia on Helteen uusin aluevaltaus: hän valmistaa Pariisin tapahtumassa kaksi brunssia yhdessä kokki Teresa Välimäen kanssa.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
MAINOS: Voima 3/2023 on marginaali-teemanumero. Jos pidät lukemastasi, harkitsethan lehden vuositilausta (39€) tai irtonumeron ostamista (4,90€).

 ”Olen uskovainen ja körtti ja rakastan gospelmusiikkia”, Helle lisää. ”Eräs unelmistani on tehdä gospelkeikkoja. Olen myös ehdolla eduskuntavaaleissa. En viitsi liikaa unelmoida ja laittaa palloa etukäteen pyörimään, koska elämästä ei ikinä tiedä. Mutta aina voi haaveilla!”

Helteen, Kurikan, Salosen ja Turusen intohimo taiteellista itseilmaisua kohtaan on silminnähtävää, mutta ennen kaikkea he kokevat tekevänsä taidetta yleisölleen.

 ”Kivointa on se, että saa antaa ihmisille hyvän fiiliksen”, Helle sanoo. ”Kun menen lavalle, en tee sitä itselleni vaan muille. Musiikki on minulle työkalu. Jos ihmiset eivät olisi tyytyväisiä, kysyisin itseltäni, miksi teen tätä.”

 Salonen komppaa Hellettä.

 ”Taide ja musiikki ovat minulle työtä”, hän toteaa. ”Ajattelen soittaessani taiteellista tulosta ja sitä, onko tekemäni musiikki hyvää. Pidän myös oikeudenmukaisuutta tärkeänä. Kun menen Samin häihin soittamaan kirkon pääurkuja, minulle tulee ihanan juhlava fiilis. Koen tunnelman luomisen uruilla omaksi tehtäväkseni.”

 Ensimmäisten viiden toimintavuotensa aikana Pertin Valinta on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisessa taidekentässä. Se on ravistellut taiteen luutuneita rakenteita, solminut laajan yhteistyöverkoston sekä kotimaisten että ulkomaisten outsider-toimijoiden kanssa ja edistänyt erityisryhmiin kuuluvien ihmisten taiteellista työtä.

”Pertin Valinta on tehnyt nyt viisi vuotta valintoja”, Helle kiteyttää pilke silmäkulmassa. ”Ensimmäiset vuodet ovat olleet mahtavia! Muistan, kuinka mietimme Pertti Kurikan nimipäivien lopettaessa vuonna 2016, että mitähän tekisimme. Joku ehdotti kivijalkakaupan perustamista. Emme tienneet mitään kaupan pyörittämisestä, mutta ryhdyimme toimimaan, ja lopputulos on tässä.”

Kurikka yhtyy ystävänsä sanoihin.

”Tervetuloa Pertin Valinnan syntymäpäiväjuhliin!” hän sanoo. ”Peremmälle vain!”