Elokuva, TapahtumaKirjoittanut Kukka-Maria Ahokas

Lännenelokuva The Settlers tarjoaa verta ja väkivaltaa miesten maailmasta – taas

Cinemaissíin on tulossa paljon erinomaisia elokuvia Latinalaisesta Amerikasta, mutta The Settlers -western ei kuulu niihin.

Lukuaika: 2 minuuttia

Lännenelokuva The Settlers tarjoaa verta ja väkivaltaa miesten maailmasta – taas

Latinalaisen Amerikan elokuvafestivaali Cinemaissí järjestetään 25.-29.10.2023 Helsingissä Kulttuurikeskus Caisassa. Kyseessä on festivaalin 18. vuosikerta. Luvassa on monipuolinen tarjonta maanosan elokuvia ja suomalaistuotantoja.

Lue leffatärppejä festivaaleille tämän artikkelin lopusta.

The Settlers -elokuvan alkumetreiltä lähtien on selvää, että ohjaaja on mies. Historiallinen western-draama sijoittuu 1800-luvun lopulle. Valkoiset miehet tulevat merkitsemään Chilen periferiassa sijaitsevia alueita, jotka kuuluvat suurmaanomistajalle. Matkaan lähtevät englantilainen armeijan kapteeni, amerikkalainen palkkasoturi ja nimettömäksi jäävä chileläinen apumies, jota valkoiset kohtelevat huonosti.

Asetelma on lupaava: Patagonian huikaisevia vuoristomaisemia, uljaita hevosia, valkoisten ja paikallisten ihmisten välille rakennettu jännite. Odotuksia ei lunasteta. Sen sijaan katsojan silmien eteen tuodaan lännenelokuvien kliseitä: graafista väkivaltaa, alistamista, rasismia, aseita, verta. Ensimmäinen nainen ilmestyy kuvaan vasta elokuvan puolivälissä – hän on maassa makaava ruumis. Seuraavassa kohtauksessa näkyy alkuperäiskansan nainen: hänelle tehdään seksuaalista väkivaltaa. Seuraa lisää verta. Lisää ampumista – välillä valkoiset ampuvat toisiaan, välillä kylissä asuvia ihmisiä. Lisää rasismia. Kallonmittausta. Lisää raiskaamista. Viimeistään puolivälissä tekee mieli lopettaa katsominen ja lähteä kuluttamaan aikaansa minkä tahansa muun aktiviteettin parissa.

Katsoja odottaa kaiken aikaa käännettä, jossa alistetussa asemassa olevat ihmiset nousisivat vastarintaan alistajiaan vastaan tai joku esittäisi kunnollista kritiikkiä. Sitä ei koskaan tule. Käsikirjoituksen myönnytykseksi on sanottava, että elokuvassa esitetyt historialliset yksityiskohdat pitävät paikkansa: Latinalaisen Amerikan eurooppalaiset valloittajat – eli maahantunkeutujat – ja heidän jälkeensä hallinneet suurmaanomistajat olivat kammottavan väkivaltaisia, siitä ei ole epäilystä, ja samat alistavat rakenteet ovat jatkuneet näihin päiviin saakka. Mutta jos elokuva on tarkoitettu kritiikiksi historian julmuuksia vastaan, toteutus on epäonnistunut. Raa’an kuvaston toistaminen ei palvele tarkoitusperiä, vaan se vain uusintaa väkivallan kulttuuria, mikä tuskin oli ohjaajan tarkoitus. ”Näytä, älä kerro” ei tarinankerronnan muotona toimi eikä sisältö välity. Näkökulma olisi mahdollista valita toisin.

Herää kysymys: miksi tällaisia elokuvia pitää nykyaikana tehdä? Miksi niille annetaan tunnustuksia, kuten The Settlersille hiljattain myönnetty Cannesin kriitikoiden palkinto? Latinalainen Amerikka on pullollaan loistavia elokuvia, jotka kertovat kriittisesti historiasta ja esittävät vastarinnan ja toivon näkökulmia. Onneksi Cinemaissín ohjelmistoon on kerätty erinomainen kattaus muita elokuvia, jotka kannattaa mieluummin käydä katsomassa.

mainos

The Settlers (Chile, Argentina, 2023). Ohjaaja: Felipe Gálvez. Suomen ensi-iltaesitys Cinemaissíssa.

Poimintoja Cinemaissísta

The Cow Who Sang a Song Into the Future

Ohj. Francisca Alegría
Chile, Ranska, USA, Saksa, 2023

Chileläinen ohjaaja Francisca Alegría kuvaa maagisen realismin keinoin perheen menneisyyttä ja ihmisen suhdetta eläimiin. Kuolleista nouseva Magdalena palaa perheensä maatilalle, joka on kriisissä ja eläimet kuolevat. Menneisyyden haamujen kohtaaminen antaa kuitenkin mahdollisuuden muuttaa tulevaisuuden suuntaa. Elokuva ottaa vahvasti kantaa maapallon tulevaisuuden puolesta ja sanoo, että vielä on toivoa. Kriitikot kehuvat yllättävää loppukohtausta.

Utama

Ohj. Alejandro Loayza
Bolivia, 2022

Bolivian ylängöillä asuva iäkäs pariskunta on elänyt samanlaista arkipäivää vuosikymmenestä toiseen. Epätavallisen pitkän kuivuuden aikana Virginio ja Sisa kohtaavat dilemman: jaksavatko he taistella vastaan vai antavatko he periksi luonnonvoimille ja ajan hampaalle. Elokuva on ajankohtainen kannanotto ympäristökriisin seurauksiin. Pääroolissa olevat ikäihmiset ovat kiinnostavaa katsottavaa. Alejandro Loyaza Grisin esikoiselokuva palkittiin Sundancen elokuvajuhlilla parhaana ulkomaisena draamana.

Lue myös Tuomas Rantasen elokuva-arvio Voimasta 2/2023.

About the Beginning

Ohj. Amulio Espinosa
Suomi, 2023

Anna matkailee Balkanilla yhdessä ystävänsä, amatöörivideobloggaaja Armandon kanssa. Hän tapaa kuuluisan näyttelijän, joka syöksee hänet henkilökohtaisen kriisin. Elokuva on meksikolais-suomalainen yhteistuotanto, jonka on ohjannut nuori Amulio Espinosa. Elokuvan ensiesitys Cinemaississa.

I remember myself

Ohj. Rosamaria Bolom
Suomi, 2019

Cinemaissí esittää myös kokoelman lyhytelokuvia, jotka esittelevät Suomen latinalaisamerikkalaisen yhteisön tarinoita. Taiteilija Rosamaria Bolomin runollinen lyhytelokuva analysoi, miten yhteiskunta pakottaa ihmisiä tiettyyn käytösmalliin niin lapsena kuin aikuisena, jotta he voivat välttää ulossulkemisen ja tulla hyväksytyiksi.

Kukka-Maria Ahokas