Kasvatus ja koulutusKirjoittanut voimaKuvat Oscar Espinosa

Köyhät lapset oppivat lukemaan, kirjoittamaan ja tanssimaan hiphoppia entisen rikollisen perustamassa taidekoulussa Kambodžassa

Yhdysvalloista karkotettu Tuy Sobil aloitti opettamalla hiphoppia omassa olohuoneessaan. Nyt hänen johtamaansa koulua käyvät lapset, joilla ei ole mahdollisuutta mennä julkiseen kouluun.

Lukuaika: 3 minuuttia

Köyhät lapset oppivat lukemaan, kirjoittamaan ja tanssimaan hiphoppia entisen rikollisen perustamassa taidekoulussa Kambodžassa

Kambodžan pääkaupungissa Phnom Penhissä on koulu, jossa opetetaan taiteen keinoin syrjäytymisvaarassa olevia kaikenikäisiä lapsia. Köyhässä maassa kaikilla ei ole mahdollisuutta mennä julkiseen kouluun. Tiny Toones -koulu toimitiloineen perustettiin virallisesti vuonna 2007 hyväntekeväisyysjärjestöjen avulla. Sen perustaja on entinen rikollinen Tuy Sobil. Hän haluaa auttaa haavoittuvassa asemassa olevia nuoria heidän opinnoissaan ja elämässään, jotta nämä eivät toistaisi hänen virheitään.

Koulun perustajan Tuy Sobilin eli KK:n graffiti katselee kahdeksanvuotiaan Chariyan ja kymmenenvuotiaan Sokin rullalautailua sisäpihalla. Kerran viikossa koululla käy vapaaehtoistyöntekijä, joka tuo mukanaan skeittilautoja ja suojia ja opettaa lapsia skeittaamaan.
Slick, 30 vuotta, on keskuksen entinen oppilas. Nyt hän opettaa siellä taideaineita kuten tanssia. Tiny Toons -koulun ansiosta hän on kyennyt irtautumaan huumeista ja saanut elämänsä raiteilleen.
Koululla on kaksi ajoneuvoa koululaisten kuljettamista varten, ikivanha pakettiauto ja tuk-tuk, jonka perässä on peräkärryn päälle rakennettu häkki. Sillä Chariya pääsee kotiin koulun jälkeen.
Kahdeksanvuotias Tou ryömii sisään pakettiauton ikkunasta. Hän saa kyydin kotiin lounaalle ja sitten takaisin kouluun iltapäivän tunneille.
Gva Sak, 23, on hänkin entinen koulun oppilas. Nykyisin hän on ammattimuusikko ja työskentelee myös koulussa opettaen musiikkia nuoremmille.
Chariya on harjoitellut tanssia koulussa kaksivuotiaasta saakka. Hän treenaa koreografiaa hiphop-tunnilla Sokin kanssa.
Yksitoistavuotias Srey Hovy on käynyt koulussa seitsemänvuotiaasta saakka. Hän voi vihdoin mennä myös julkiseen kouluun.
Chariya syö koulun jälkeen välipalaa ja sitten nappaa skeittilautansa harjoitellakseen koulussa oppimiaan temppuja.
Viisivuotias Panha kirmaa englannin luokasta heti, kun kello soi viiden minuutin välitunnin merkiksi. Koulussa on yhteensä noin 80 oppilasta.
Yhdysvalloista aseellisen ryöstön vuoksi karkotettu Tuy Sobil eli KK alkoi opettaa syrjäytymisvaarassa oleville lapsille hiphoppia omassa olohuoneessaan vuonna 2005.
Hiphopin suosio on houkutellut monia kambodžalaisia nuoria tähän erityiseen kouluun, missä opetetaan tanssimisen ohella myös muun muassa khmerin ja englannin kieltä.
Tou kuuntelee khmerin opettajaa tarkkaavaisesti. Monet lapset oppivat lukemaan ja kirjoittamaan Tiny Toones -koulussa.

  • 26.9.2023
  • Kirjoittanut voima
  • Kuvat Oscar Espinosa