Kuvituskuva vuodelta 2004. Kuva: Wikimedia Commons

Ilmastokriisi, YmpäristöKirjoittanut Ilona Iida Simes

Kanadan metsäpalot kiihdyttävät ilmastokriisiä ja uhkaavat alkuperäiskansojen kulttuureja

"Ilmastonmuutos ei pysähdy, niinpä mekään emme saa pysähtyä", sanovat creet. He yrittävät sammuttaa tulipaloja, jotka ehkä sammuvat vasta talven tullessa. Mutta huomaamattomat zombie-palot eivät sammu talvellakaan.

Lukuaika: 2 minuuttia

Kanadan metsäpalot kiihdyttävät ilmastokriisiä ja uhkaavat alkuperäiskansojen kulttuureja

Kuvituskuva vuodelta 2004. Kuva: Wikimedia Commons

“Siivoa roskat talosi ulkopuolelta, ja pidä piha siistinä. Leikkaa kasvillisuus lyhyeksi. Taloa ympäröivän nurmikon ei kannata olla 10 senttiä pidempää. Katso, ettei talon katolla ole rojua. Tarkista, ettei mitään rakennusta vasten ole halkopinoja. Siirrä halkopinot kauas talosta.” Näin kanadalaisen Yellowknifen kaupungin nettisivuilla on neuvottu pitkin kesää.

Mutta siivoukset ja nurtsin leikkuu eivät auttaneet. Metsäpalot saavuttivat Yellowknifen alkusyksystä. 

Nyt nettisivuilla on uusi pääteema: “Yellowknife evakuoidaan”, otsikot julistavat.

 Pääsy kaupunkiin on mahdotonta, ja paikalliset asukkaat on siirretty turvaan.

mainos

Yellowknife sijaitsee Ison Orjajärven pohjoispuolella ja se on Kanadan luoteisterritorion pääkaupunki. Asukkaita luoteisterritorioissa on vain vähän alle 50 000, eli alue on hyvin harvaan asuttua.

Tappavaa tulivoimaa

Suuressa osassa Kanadaa tilanne 28. elokuuta 2023 oli hälyttävän paha. Paloalueet olivat valtavia, ja tuli eteni nopeasti. Erityisesti Luoteisterritoriossa varoitettiin metsäpalojen kaikkein pahimmasta muodosta, tulimyrskystä, jota palokunta ei pysty sammuttamaan. Kanadassa raivoaa myös lievempiä paloja. Palokunnat ovat työskennelleet yhtäjaksoisesti niiden kimpussa tämän vuoden huhtikuusta lähtien. Jo alkukeväästä Kanadan palojen savuja haisteltiin Yhdysvaltain itärannikon suurissa kaupungeissa kuten New Yorkissa saakka. (Kesäkuun 7. päivä Financial Times uutisoi New Yorkin ilmanlaadun olevan ”maailman huonoin” Kanadan palojen savun takia.)

Alueet, jotka vuoden 2023 elokuun loppuun mennessä ovat Kanadassa palaneet kokonaan, 16 miljoonaa hehtaaria, vastaavat kooltaan lähes puolta Suomen pinta-alasta.

“Ilmastonmuutos ei pysähdy, ja niinpä emme mekään saa pysähtyä”, gwichin-heimon päällikkö Edward Alexander tiedotti viime viikolla sosiaalisessa mediassa. Alexander vaati toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja kertoi, että pohjoisesta havumetsävyöhykkeestä Kanadassa on palanut jo paljon yli puolet. Tilanne on erittäin paha myös luonnon monimuotoisuuden kannalta.

Tällä hetkellä tulipalot ovat Kanadan ylivoimaisesti suurin hiilidioksidipäästöjen lähde.

Kanadassa asuu monia alkuperäiskansoja eteläisemmistä cree- ja métis-heimoista pohjoisen inuiitteihin. Erityisesti alkuperäiskansoille tulipalot ovat aiheuttaneet korvaamattomia tuhoja, sillä he pystyvät säilyttämään perinteiset elämäntapansa lähinnä vain omilla alueillaan. Alkuperäiskansojen ja heidän tiiviiden yhteisöjensä hajauttaminen hätämajoituksiin ja myöhemmin pysyvämpiin asumuksiin pitkin Kanadaa saattaa totaalisesti tuhota kulttuureja, ja muinaiset ja harvinaiset kielet ovat vaarassa kuihtua pois. 

Nova Scotian palot näkyvät selvästi satelliittiin. Kuva: Pierre Markuse.

Soilla kytee

Tulipalot pahentavat ilmastokriisiä huomattavasti. Tällä hetkellä ne ovat Kanadan ylivoimaisesti suurin hiilidioksidipäästöjen lähde. 

Arktisen neuvoston mukaan metsäpalot arktisilla alueilla ovat kolminkertaistuneet vuodesta 2018 lähtien. Kanadan metsäpalot ovat osa maailmanlaajuista ilmastokriisiä eli ilmaston muuttumisen seurausta. Pohjois-Amerikan mantereella ilmastotutkijat ovat pitkään raportoineet, miten lumisilla alueilla lumet sulavat keväällä aikaisemmin eli keväät ja kesät pitenevät. Äärisäät, kuten kuumat ja kuivat kaudet, ovat muuttuneet vuosi vuodelta vaikeammiksi ja pidemmiksi.

Arktisen neuvoston nettisivuilla varoitetaan jatkuvasti eri metsäpalotyypeistä. Oudoimpia niistä on suon sisällä kytevä “zombie-palo”, joka saattaa polttaa turvetta hitaasti,  huomaamattomasti ja yhtäjaksoisesti jopa vuosikymmenten ajan. 

New York Times -lehti haastatteli hiljattain Quebecin palopäällikköä. Hän oli tavannut cree-taustaista sammutushenkilökuntaa täyttämässä vesisäiliöitä valtateiden varsilla. Epätoivoiset creet kokivat puolustavansa aluetta, joka on arvokas vain heille eikä merkitse paljoakaan muille kanadalaisille. “Näillä seuduilla ei ole juurikaan ‘arvokasta infrastruktuuria’, vaan meille nämä metsät ovat se arvokas struktuuri”, creet sanoivat.   

Palopäällikkö piti pienten vesivarantojen täydentämistä palon rajuimmassa vaiheessa täysin turhana hommana. Hän ei uskonut, että palot sammuvat, ennen kuin ne ovat polttaneet aivan kaiken. Tai ennen kuin alkaa sataa lunta.