Johanna Ruohonen katsoo kameraan hymyillen, vihreä tausta.

Kolumni, UrheiluKuvat Tiiu Hyyryläinen

Huippupelaajien polvet paljastavat urheilun läpileikkaavan epätasa-arvoisuuden

On arvioitu, että jalkapalloilijanaisten eturistisidevammat ovat jopa kuusi kertaa yleisempiä kuin miesten. Mistä tämä epidemiaa muistuttava eturistisideongelma sitten johtuu, kysyy Johanna Ruohonen kolumnissaan.

Lukuaika: 2 minuuttia

Huippupelaajien polvet paljastavat urheilun läpileikkaavan epätasa-arvoisuuden

MM-jalkapallokesä on jälleen edessä – ja tällä kertaa ilman räikeitä ihmisoikeusrikkomuksia. Voiko näin hyvää ollakaan! Naisten yhdeksännet, kaikkien aikojen suurimmiksi mainostetut kisat potkaistaan käyntiin heinäkuun 20. päivänä Sydneyssä ja Aucklandissa.

Vaikka kisojen järjestäjämaiden eettisyyttä ei tarvitse pohtia viimevuotisten miesten kisojen tavoin, Fifa on onnistunut osoittamaan heikkoa harkintaa kisajärjestelyissä. Että Visit Saudi-Arabia naisten kisojen pääsponsoriksi? Myrsky vesilasissa, kommentoi vastikään uudelle kaudelle valittu Fifa-pomo Gianni Infantino. Jalkapalloon mitenkään liittymätön alusvaatemalli kisojen fanilähettilääksi? Hän on aivan ihana ja lämmin ihminen, kun hänet tapaa, sanoo Infantino.

Ikävimmin kisojen odotusta leimaa kuitenkin huippupelaajien putoaminen kisakokoonpanoista yksi toisensa jälkeen. Englannin EM-kisojen sankariksi noussut Beth Mead sai eturistisiderepeämän marraskuussa 2022 ja Arsenal-joukkuetoverinsa, Hollannin tähtihyökkääjä Vivianne Miedema, viikkoa myöhemmin. Kanadan Janine Beckie ja Brasilian Ludmila joutuivat unohtamaan MM-haaveet samasta syystä maaliskuussa 2023 ja Englannin kapteeni Leah Williamson huhtikuussa.

Tätä listaa voisi valitettavasti jatkaa palstan täydeltä. Erään laskelman mukaan naisten top 5 -liigoissa kärsittiin 57 eturistisidevammaa vuonna 2022. Loukkaantuminen vei yhden kentällisen verran pelaajia joka liigasta. 

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

”Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että Alex Greenwood pitää ottaa kentältä varotoimenpiteenä… Eikä antaa hänen pelata ennen heinäkuuta”, kirjoitti BBC:n urheilutoimittaja Emma Sanders Twitterissä kesken Manchester Cityn ottelun huhtikuussa 2023, pian Leah Williamsonin loukkaantumisen jälkeen. Englannin maajoukkueella ei olisi varaa menettää toista keskeistä puolustajaa.

Käärikää hänet kuplamuoviin ja aloittakaa MM-kisat, toinen twitteristi vastasi. 

Mistä tämä epidemiaa muistuttava eturistisideongelma sitten johtuu?

Voiman kannessa Pyry Soiri.
MAINOS: Voima 4/2023 on urheilu-teemanumero. Jos pidät lukemastasi, harkitsethan lehden vuositilausta (39€) tai irtonumeron ostamista (4,90€).

Emme tiedä. Ja se puolestaan kertoo urheilusta paljon. Emme tiedä, koska murto-osa urheilulääketieteen tutkimuksesta tarkastelee naisia – erään laskelman mukaan 3 prosenttia.

On arvioitu, että jalkapalloilijanaisten eturistisidevammat ovat jopa kuusi kertaa yleisempiä kuin miesten. Hormonitoiminnalla on osuutensa loukkaantumisherkkyyteen, mutta sen täsmällistä merkitystä ei tunneta. Jonkinlainen osuus lienee myös pelaajien harjoittamisella ja rasitusmäärillä. Mutta mikä osuus on kenttäolosuhteilla, kenkien ja muiden välineiden kehityksellä? Aivan: emme tiedä. 

Sen tiedämme, että huonosti sopivat kengät pakottavat jalan väärään asentoon ja tarjoavat huonosti tukea. Ja vaikka variaatiota nappiksissa toden totta löytyy, kenkäsuunnittelun keskiössä on miehen jalka.

Kuten Caroline Criado-Perez kirjassaan Näkymättömät naiset (2019) osoittaa, maailman suunnitteleminen miehille aiheuttaa muille konkreettista vahinkoa. Esimerkiksi autokolariin joutuessaan naisilla on huomattavasti miehiä korkeampi todennäköisyys loukkaantua. Kas kun autojen turvavöiden istuvuus on suunniteltu miehille, ja törmäystesteissä käytetyt nuket mallinnettu mieskehoista.

Fifa odottaa kesälle kaikkien aikojen ennätysyleisöä – mikä voi toki olla myös tarkoituksellisen ylioptimistista ennakkomarkkinointia – ja ennustaa kisoista vedenjakajaa, joka nostaa lajin suosion uudelle tasolle. Voitaisiinko sopia, että uudella tasolla emme joutuisi arvuuttelemaan huippupelaajien loukkaantumisten syytä, vaan pääsisimme ongelmia korjaavien toimenpiteiden pariin?

Olisi aika.

Kirjoittaja on julkaissut jalkapallosta teoksen Naisten laji (S&S 2022) ja juontaa Jälkipelit-podcastia yhdessä Kaisu Tervosen kanssa. Kaikki jaksot kuunneltavissa suoratoistopalveluissa ja osoitteessa voima.fi/audio.

  • 12.6.2023
  • Kuvat Tiiu Hyyryläinen