Azovstalin terästehdas silloin, kun se vielä toimi.

Sota & rauhaKirjoittanut Ilona Iida SimesKuvat Wikimedia Commons

Sodalla on säännöt, mutta järjestöjen ja lehdistön mukaan niitä rikotaan törkeästi ja toistuvasti

Siviilejä ei saa vahingoittaa tahallaan, haavoittuneiden hoito pitää järjestää ja kuolleet pitää luetteloida ja haudata. Kun sota on ohi, sotarikosten tutkinta pääsee käyntiin.

Lukuaika: 2 minuuttia

Sodalla on säännöt, mutta järjestöjen ja lehdistön mukaan niitä rikotaan törkeästi ja toistuvasti

Azovstalin terästehdas silloin, kun se vielä toimi.

Voit kuunnella ääniraidan lukuisista äänentoistopalveluista, esimerkiksi Spotifystä.

Huhtikuun lopussa 2022 Venäjän valtion virallinen uutistoimisto TASS raportoi presidentti Vladimir Putinin ja YK:n pääsihteerin António Guterresin tapaamisesta Moskovassa. TASSin uutisen otsikko kuului ”Jos Azovstalissa on siviilejä loukussa, Ukrainan on annettava heidän mennä – Putin”.  Putinin mukaan piiritetyiltä Mariupolin ja Azovstalin alueilta pääsevät pois kaikki halukkaat, ja ”130 000–140 000” henkilöä olisi jo lähtenyt. Hän sanoi myös, että YK ja Punainen Risti ovat tervetulleita katsomaan, miten Venäjä kohtelee sotavankeja.

Kansainvälisen Punaisen Ristin ICRC:n komitea lienee käyttänyt Putinin yllättävää avoimuutta hyväkseen. ICRC kertoi 2. toukokuuta 2022, että Azovstalin humanitaarinen käytävä on järjestön valvonnassa ja ainakin muutamia siviilejä on evakuoitu.

Siviilit olisi pitänyt pystyä pelastamaan paljon aikaisemmin, sillä maailman kaikkien valtioiden allekirjoittaman Geneven sopimuksen mukaan evakuoinnin järjestäminen on sodan osapuolten velvollisuus. Siviilit ovat joutuneet piileskelemään Mariupolissa parin kuukauden ajan. Useiden oletetaan menehtyneen.

mainos

Sodan säännöt

Päivittäin, kun Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa uutisoidaan viimeisimmät hirmuteot, pattitilanteet, evakuoinnit tai evakuoimisen tarpeet, uutisissa toistuu sana ”sotarikos”. Erityisesti Venäjän joukkoja epäillään jopa törkeistä sotarikoksista, mutta niitä ei ole kyetty tutkimaan.

Sodan osapuolen tekemä rikos saattaa olla myös ”rikos ihmisyyttä vastaan”, kun siviiliväestöön hyökätään tai kun siviilejä kidutetaan tai raiskataan. Rikollista on myös se, ettei päästä siviilejä pois alueelta tai salli loukkaantuneita hoidettavan. 

YK:n terveysjärjestö WHO on toistuvasti vaatinut sairaaloiden suojelua Itä-Ukrainassa. Järjestö viestii #NotATarget -tunnuksen avulla, etteivät sairaalat ole kohteita. Itä-Ukrainan Donbasissa sairaaloihin on kohdistunut satoja pommi-iskuja. 

Voima 4/2022 on hoivan teemanumero. Jos pidät lukemastasi, harkitsethan Voiman vuositilausta hintaan 39€.

”Sodalla on säännöt”, Punainen Risti -järjestö muistuttaa. Tähän voisi lisätä, että sodalla on myös hoivansa, sillä loukkaantuneista siviileistä ja sotilaista on huolehdittava.  Jopa kuolleiksi todetuista on pidettävä huolta sopimuksen mukaan: ruumiit pitää luetteloida niin, että heidät voidaan mahdollisesti tunnistaa, ja kuolleille pitää järjestää hautaus. Haudat pitää myös merkitä. 

Kaikki tutkitaan

Sotarikoksia voidaan tutkia jo nyt tai ainakin niistä voi kerätä informaatiota, mutta oikeudenkäynnit alkavat vasta myöhemmin todennäköisesti Alankomaiden Haagissa Kansainvälisessä tuomioistuimessa, ICC:ssä (International Criminal Court).

Ihmisoikeusjärjestöjen, avustusjärjestöjen  ja lehdistön mukaan sodan oikeussääntöjä on rikottu törkeästi ja toistuvasti. Ne ovat vasta epäilyjä, mutta todisteita kerätään parhaillaan mistä suinkin kyetään. 

Vaikkei Venäjä ole julistanut sotaa Ukrainaa vastaan, sodan säännöt pätevät myös ”erikoisoperaatioon”, kuten Venäjä hyökkäyssotaa kutsuu. Mitä tahansa nimitystä operaatiosta käyttääkään, hyökkäys toiseen maahan on kansainvälisten sopimusten vastainen, ja edelleen jatkuvassa aseellisessa konfliktissa on noudatettava Geneven sopimusta.

Sodassa on ainakin kaksi puolta. Pääasiallisesti tämä sota näyttäytyy epätasaisena siksi, että sitä käydään enimmäkseen Ukrainassa ja ylivoimaisesti suurin osa siviiliurheista on ukrainalaisia. Kun Ukrainan alueille pääsee riippumattomia asiantuntijoita, kaikki epäillyt sodan oikeussääntöjen rikkomukset tutkitaan riippumatta siitä, minkä osapuolen epäillään rikokseen syyllistyneen.