Voit kuunnella tämän artikkelin! Ääniraita löytyy myös Spotifystä ja muista äänentoistopalveluista.
Dmitry Gurbanov on tullut tunnetuksi suomalaisen äärioikeiston toimintatapoja, järjestäytymistä ja tavoitteita tutkivana kansalaisaktivistina. Erityisen vireästi hän on toiminut Twitterissä, jossa hänellä on miltei 32 000 seuraajaa. Valtio-oppia Helsingin yliopistossa opiskeleva Gurbanov on kotoisin Venäjältä ja tuntee hyvin maan poliittisen tilanteen. Hän on seurannut tiiviisti venäläisessä mediassa ja Telegram-ryhmissä käytyä keskustelua Ukrainan sodasta.
Gurbanovin mukaan länsimaissa ei täysin ymmärretä, kuinka rajoittunutta tiedonsaanti Venäjällä on. Suuri osa venäläisistä ei pääse käsiksi muuhun kuin valtiollisten tahojen tuottamaan tietoon. Lisäksi keskustelu suosituilla Telegram-kanavilla on vahvasti polarisoitunutta: sovelluksessa on erillisiä ryhmiä Vladimir Putinin tukijoille ja sodan vastustajille, eivätkä näkökulmat kohtaa.
”Nyt kun myös Instagram, Facebook ja Twitter on bännätty, niin venäläiset saavat informaatiota hyvin rajallisesti”, Gurbanov kertoo. ”Valtiollisessa mediassa väitetään, että kaikki menee hyvin. Mitään pahaa ei ole tapahtunut, ja iskut sairaaloihin ja siviilirakennuksiin ovat ukrainalaisten lavastamia. Olen seurannut kanavia sodan alusta asti, ja kun hyökkäys alkoi, ukrainalaisia kehotettiin avaamaan ikkunansa ja odottamaan vapauttajia.”
Gurbanovin arvion mukaan ylivoimainen enemmistö venäläisistä tukee armeijan ”erikoisoperaatiota”. Sotaa vastustavat lähinnä nuoret, koulutetut ja keskiluokkaiset, mutta he eivät uskalla esiintyä julkisesti, sillä duumassa hyväksytyn uuden lain nojalla armeijaa kritisoivat henkilöt voidaan tuomita jopa viidentoista vuoden vankeuteen.
”Valtiollisessa mediassa väitetään, että kaikki menee hyvin. Mitään pahaa ei ole tapahtunut, ja iskut sairaaloihin ja siviilirakennuksiin ovat ukrainalaisten lavastamia.”
”Ihmiset ihmettelevät, miten on mahdollista, että venäläiset tukevat sotaa. Pääosa venäläisistä on kuitenkin riippuvaisia televisiosta saadusta informaatiosta, ja jäljellä on vain Putinin kanavia. Internet on edelleen olemassa, mutta suurin osa venäläisistä ei osaa englantia. Jos joka päivä saat lukea, että joku asia on totta, niin alat uskoa siihen.”
Propagandan levittämiseen on osallistunut myös ortodoksinen kirkko, joka on saanut Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen Venäjällä suuren roolin.
”Moskovan patriarkka Kirillin viimeaikaiset ulostulot osoittavat, mitä mieltä kirkko on sodasta: venäjän kansa ja uskonto ovat maailman parhaat asiat, ja länsi haluaa tuhota ne”, Gurbanov kertoo.
Eurooppaan suunnatun propagandan ydin
Venäjän ulkomaille suuntaamalla propagandalla on ollut Gurbanovin mukaan neljä päälinjaa.
”Ensimmäiseksi pyrkimyksenä on ollut hajottaa EU:ta ja estää sen yhtenäinen toiminta. Toiseksi on pyritty vastustamaan vihreää siirtymää sekä levittämään ilmastodenialismia, jotta Eurooppa olisi jatkossakin riippuvainen venäläisestä fossiilienergiasta. Venäjän talous perustuu öljyn ja kaasun myymiseen, ja kaupan loppuminen romahduttaisi talouden. Kolmanneksi on otettu kantaa kulttuurisotiin ja tuettu liikkeitä, jotka ovat vastustaneet esimerkiksi woke-ajattelua ja pridekulkueita. Vasta neljänneksi on pyritty esittämään Putin hyvänä miehenä ja perhearvojen puolustajana.”
Hyökättyään Ukrainaan Venäjä on hävinnyt propagandasodan maailmalla, vaikka maan trolliverkostoa ja valtiollisia kanavia on pidetty tehokkaina.
”Kaikki romahti heti, kun sota alkoi ja kun Euroopan unioni kielsi Twitterissä ja YouTubessa venäläiset propagandakanavat, kuten Sputnikin ja Russia Todayn”, Gurbanov toteaa. ”Tällä hetkellä Venäjä ei tuota kovinkaan paljoa propagandaa ulkomaille vaan keskittyy saamaan oman kansansa tiukasti narratiivinsa alle.”
Sekä Venäjän valtionjohto että suuri osa kansasta näyttäisi todella uskovan propagandaan. Lännen pelotellaan tavoittelevan Venäjän kansan hävittämistä. Sen väitetään esimerkiksi kehittävän bioaseita, jotka on suunnattu venäläisiä naisia vastaan ja vievät näiltä mahdollisuuden saada lapsia.
Hyökkäystä Ukrainaan on puolestaan perusteltu Ukrainan ”denatsifikaatiolla”.
”Osa tiedustelu-upseereista uskoi siihen, että vain niin sanotut nationalistiset joukot taistelisivat venäläissotilaita vastaan ja kun ne tuhottaisiin, Ukraina luovuttaisi”, Gurbanov sanoo. ”Ukrainan presidentti on juutalainen. Puhe denatsifikaatiosta on täysin absurdia.”
Palatsivallankumous ainoa mahdollisuus
Todellisuudessa juuri Venäjän valtionjohdon toiminta ja ideologia ilmentävät fasistisia piirteitä: yhteiskunnan militarisoituminen, vahvan johtajan kultti, etnonationalistinen mytologia, imperiumin rakentaminen, pelottelu ulkoisella vihollisella, toisinajattelijoiden ja vapaan tiedonvälityksen vainoaminen, sotasymbolit, hyökkäyssotaan ryhtyminen ja terroripommitukset.
”Putinin ideologia on vahvasti kansallismielistä”, Gurbanov toteaa. ”Hän ottaa mallia Venäjän tsaarinvallasta ja imperiumista. Tätä ilmentävät väitteet siitä, että Ukraina on maana keksitty ja että ukrainalaiset ovat todellisuudessa venäläisiä. Putin katsoo puolustavansa panslavismin perinnettä.”
Kiovaa ei ole kuitenkaan kyetty valtamaan, eikä Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ole paennut ulkomaille.
”Hyökkäys on johtanut totaaliseen romahdukseen. Käy miten käy, Putin on jo hävinnyt sodan täydellisesti.”
Gurbanov arvioi, että Venäjän ja lännen suhteet tulevat olemaan hyytävät niin kauan kuin Putin pysyy vallassa. Uusi rautaesirippu näyttää laskeutuneen Venäjän ja lännen välille.
Jatkossa Putinin voi olla vaikeampi perustella kansalle sotaa, kun elintarvikkeiden hinnat nousevat pakotteiden vuoksi ja kansalle alkaa tihkua tietoja kuolleista sotilaista.
”Jos Putin kaatuu, kukaan ei osaa sanoa, mitä tapahtuu”, Gurbanov toteaa. ”Vallanvaihdos ei tapahdu siten, että kansa lähtisi kaduille. Oppositio on tuhottu systemaattisesti, vastustajat on vangittu, ulkomailla tai murhattu, eikä kukaan voi johtaa vallankumousta. Jos Putin lähtee, se tulee tapahtumaan palatsivallankumouksen myötä eli siten, että sisäpiiriläiset poistavat hänet vallasta.”