Hämärää historiaaKirjoittanut voimaKuvat Ninni Kairisalo

Showpainijoille on auennut uria pormestareina, kansanedustajina ja kuvernöörenä

He uhoavat, kamppailevat ja näyttelevät kameroiden edessä. Olipa painija puhtoinen kansansuosikki tai katala selkäänpuukottaja, kuuluisimmat atleetit viehättävät myös äänestäjiä.

Lukuaika: 2 minuuttia

Showpainijoille on auennut uria pormestareina, kansanedustajina ja kuvernöörenä

Hämärää historiaa -teksti mustalla taustalla.

Hämärää historiaa -juttusarjassa perehdytään toimittaja Miika Auvisen opastamana historian outoihin tapahtumiin ja erikoisiin henkilöihin.

Showpainissa otteluiden koreografiat ja lopputulokset on käsikirjoitettu etukäteen. Lajiin kuuluu myös saippuaoopperamaista juonenkuljetusta, jolla pohjustetaan tapahtumia ja otteluita. Laji on erityisen suosittu Yhdysvalloissa, Meksikossa ja Japanissa. Parhaiten esiintyville painijoille voi avautua ovi Hollywoodiin, tosi-tv:seen tai peräti politiikkaan. 

Liikevaihdoltaan suurimman showpainiorganisaation, yhdysvaltalaisen WWE:n televisio-ohjelmat Raw ja Smackdown ovat näkyneet huhtikuusta alkaen myös Suomessa Subtv:llä.

Käsikirjoituksissa on esillä kullekin aikakaudelle ominaisia poliittisia aiheita. Viime vuosikymmenen aikana WWE:n kehissä esiintyi paha putinisti Rusev (Miroslav Barnyashev), maahanmuuttajia inhoava oikeistopopulistinen agitaattori Zeb Colter (Wayne Maurice Keown) ja todellisuudentajunsa menettänyt salaliittoteorioiden levittäjä Sami Zayn eli Rami Sebel yhdessä roolissaan. 

Showpainissa painijoiden julistukset ovat käsikirjoitettuja, mutta moni kehistä tuttu on päässyt uransa jälkeen oikeaan poliittiseen virkaan, kuten pormestariksi, kansanedustajaksi tai kuvernööriksi. 

mainos

WWE:n kauhuhahmo Kane on yli 20-vuotisessa tarinassaan muka haudannut veljensä elävältä ja käynyt vihanhallintaterapiassa. Kane on kehän ulkopuolella Glenn Thomas Jacobs, republikaani ja Knoxin piirikunnan pormestari Tennesseen osavaltiossa.

Tv- ja elokuvatähti Jesse ”The Body” Ventura esiintyi showpainijana 70- ja 80-luvuilla. Hänet muistetaan Predator: Saalistaja -elokuvasta ja tv-sarjastaan Salaliittoteoriat Jesse Venturan johdolla. Ventura valittiin Minnesotan kuvernööriksi vuonna 1998 ja palveli yhden kauden. Eri pienpuolueisiin kuulunut, 2020 presidentinvaaleissa Alaskan Vihreiden presidenttiehdokkaaksikin valittu Ventura toimii yhä politiikan kulisseissa. Hänen mielestään Yhdysvaltojen poliittinen systeemi on läpeensä korruptoitunut.

Suomen kieltä kuultiin kansainvälisissä painikehissä 1990-luvun alussa, kun Tony Halme oli mukana WWE:tä edeltäneen WWF:kiertueella. Halmeen rooli kehässä oli ilkeä suomalainen. Hänen painipersoonansa Ludvig Borga puhui Yhdysvalloista epäkunnioittavasti haukkuen maan saastumista ja koulutusjärjestelmää. Borgan sisääntulomusiikkina raikasi Maamme-laulu. Kun yleisö ei noussut seisomaan ylevän musiikin aikana, Borga haukkui heitä suomeksi kusipäiksi. 

Suomessa Halme tunnettiin paremmin kohujulkkiksena ja poliitikkona. Perussuomalaisille suuren äänisaaliin kerännyt Halme nousi eduskuntaan vuoden 2003 vaaleissa ja työskenteli kansanedustajana vuosina 2003–2007. Hänet tuomittiin poliittisen uransa aikana useista rikoksista, kuten rattijuopumuksesta ja huumausaineiden käytöstä. Halme tappoi itsensä vuonna 2010. 

Merkittävin showpainikehissä esiintynyt poliitikko on Donald Trump. Ennen presidenttikauttaan, vuonna 2007, käsikirjoituksen mukaan Trump oli riidoissa WWE:n toimitusjohtajan, republikaani Vince McMahonin kanssa. Riidasta kehitettiin Battle of the Billionaires (Miljardöörien taistelu) ottelu, jossa pohattojen valitsemat painijat Umaga (Edward Fatu) ja Bobby Lashley (Franklin Roberto Lashley) ottivat yhteen: se miljardööri, jonka valitsema painija häviäisi, ajettaisiin kaljuksi. Ottelu pidettiin WWE:n lippulaivatapahtumassa, vuosittaisessa Wrestlemaniassa.

Trumpin valitsema Lashley voitti koitoksen. Tapahtuman huippuhetkenä rimpuileva McMahon sidottiin tuoliin. Lashley ja Trump ajelivat nautiskellen vastustuskyvyttömän McMahonin hiukset. 

Yhdysvaltojen presidentti Trump nimitti Vince McMahonin puolison, menestyneen yrittäjän ja senaattoriksikin kahdesti pyrkineen republikaanipoliitikon Linda McMahonin johtamaan liittovaltion pienliiketoimintaa valvovaa virastoa, SBA:ta vuosina 2017–2019. Myöhemmin Trump nimitti Vince McMahonin taloudelliseksi neuvonantajaksi koronakriisistä elpymistä käsittelevään työryhmään.

Showpainista tutut poliitikot ovat usein populisteja ja kuuluvat oikeistopuolueisiin. He kosiskelevat kansaa helpoilla ratkaisuilla ja lupauksilla, joita he eivät pysty pitämään. Kuten showpainissakin, suuret puheet jäävät vain uhoksi. 

  • 11.6.2021
  • Kirjoittanut voima
  • Kuvat Ninni Kairisalo